Izbori u Preševu: Zajednička srpska lista predvođena naprednjacima

Vranje - Predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Preševu Branko Trajković izjavio je za Bujanovačke kako očekuje da zajednička izborna lista osam stranaka, koje okupljaju Srbe, osvoji barem dva, a možda i tri odbornička mesta na predstojećim lokalnim izborima u toj opštini.

Listu predvode lokalni naprednjaci.

- Ne samo da nije nemoguće, već očekujem i da nadmašimo rezultat sa prošlih izbora kada smo osvojili dva mesta u lokalnoj skupštini u kojoj sedi 38 odbornika – rekao je Trajković.

On kao prvi na jedinstvenoj listi srpskih stranaka optimizam temelji "na prognozama albanskih partija".

- Njihova procena je da će na ove izbore izaći oko 4.000 građana manje u odnosu na prošle na kojima je glasalo gotovo 19.000 birača.

To bi značilo i treći mandat za našu listu – rekao je Trajković.

Na objedinjenoj srpskoj listi za lokalne izbore 28. marta pod nazivom "Aleksandar Vučić – za budućnost Preševa" su kandidati osam stranaka – SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici.

Drugih srpskih stranaka, kako kaže Trajković, nema u Preševu, već su se sve postojeće okupile oko SNS-a.

Po njegovoj proceni, u ovoj opštini živi oko 850 Srba.

Pre predaje liste u ponedeljak Preševo su posetili predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, čelnici odbora naprednjaka i još nekih koalicionih stranaka u Vranju, Vladičinom Hanu, Trgovištu i Bujanovcu.

Skupština opštine Preševo raspuštena je u decembru 2020. odlukom Vlade Srbije, nakon što nijedna sednica nije održana tri meseca zaredom, tačnije od 27. avgusta.

Nakon istupanja iz vlasti Grupe građana Pokret za reforme nije postojao dovoljan broj odbornika za rad parlamenta.

Vlada je tada odlučila da do nivih izbora predsednik Privremenog organa u Preševu bude dotadašnji predsednik Šćiprim Arifi.

U Preševu je Skupština raspuštena i uveden je Privremeni organ i septembra 2017, te su raspisani vanredni izbori.

Skupština je tada raspuštena iz istog razloga kao i krajem 2020. godine.

Najnovije vesti