Iz Vranja se gradi mreža hrabrih žena u borbi protiv raka dojke

U velikoj sali Skupštine grada Vranja održana je skup u sklopu edukacije žena obolelih od karcinoma pod nazivom "Odgovor na COVID-19 epidemiju kod pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke – Karavan i povezivanje".

Vranje je prvi od šest gradova koji su obuhvaćeni Karavanom podrške ženama obolelim od raka dojke.

Predsednica Ženskog centra Milica Vesna Bondžić istakla je da se zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Drugom projektu razvoja zdravstva Srbije sprovodi Karavan podrške ženama obolelim od raka dojke.

"Cilj ovog karavana jeste da približimo lekare i informacije ženama koje su bile gotovo godinu i po dana odsečene kako od kontrola, tako i od redovnih pregleda, suočene sa problemima i brojnim pitanjima koja nisu imale kome da postave.

Takođe, želimo da promovišemo važnost održavanja distance i mera zaštite koji su izuzetno bitni da se ne bi kovid ponovo vratio i udaljio nas od onoga što predstavlja put ka ozdravljenju.

Tema današnjeg skupa je takođe i umrežavanje žena.

Mi smo tokom COVID-a bili veoma aktivni i pružali smo pomoć i podršku ženama onlajn u konsultacijama sa lekarima.

Međutim, ono što smo videli jeste da dostupnost tih informacija nije bila u pravoj meri zastupljena.

Ovde smo i da napravimo mrežu hrabrih žena gde ćemo deliti tačne informacije i pokušati da rešimo probleme koje one trenutno imaju, a sve u cilju zastupanja njihovog prava na kvalitetnije lečenje, na dostupnost dijagnostici, kao i prava na lečenje inovativnim terapijama", istakla je Bondžić.

Gradski većnik za zdravlje Aleksandar Stajić poručio je da Grad Vranje podržava sve inicijative koje se odnose na prevenciju i lečenje svih oblika kancera.

O tome kako bi trebalo da izgleda plan i pristup lečenju za vreme COVID-19 epidemije govorila je dr sci med. Jasmina Nedović iz KC Kragujevac.

O temi prevencije i lečenja limfadema predavanje je održala prof. dr Svetlana Popović Petrović sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

U ime Ministarstva zdravlja skupu se obratio i dr Predrag Životić koordinator za grantove, a edukaciji je prisustvovao i dr Kosta Zdravković, onkolog iz Vranja.

Skup su organizovali Ženski centar Milica i Grad Vranje.

Najnovije vesti