Iz Vranja Ristić, Pavlović i Jaćimović u Glavnom odboru Narodne stranke

Vranje će u Glavnom odboru Narodne stranke ubuduće imati tri predstavnika - predsednika vranjskog odbora Đorđa Ristića, potpredsednika Dragana Pavlovića i člana odbora u Vranju Igora Jaćimovića, epilog je stranačke skupštine koja je u nedelju održana u Kombank dvorani u Beogradu.

Gradski odbor Vranje je na skupštini bio zastupljen sa deset delegata iz Vranja i Vranjske Banje.

Kako prenosi Đorđe Ristić, Skupština Narodne stranke "usvojila je Deklaraciju o revanšizmu".

Deklaracija, kako navode iz odbora u Vranju, podrazumeva donošenje i striktno sprovođenje zakona i drugih propisa koji imaju za cilj otkrivanje, dokazivanje, obelodanjivanje, javnu osudu i pravno sankcionisanje u skladu sa Ustavom i zakonom svih pojedinaca, grupa i pravnih lica za dela kojima su kršena ljudska prava i slobode građana, kojima su građani izlagani zlostavljanju, a posebno za dela počinjena od pripadnika političkih grupa i njihovih saradnika koji su se zloupotrebom političke moći, javnih funkcija ili društvenog položaja stavili iznad zakona i stekli ogromno bogatstvo.

"Ovom deklaracijom se Narodna stranka obavezuje da u prvih 100 dana od izbora nove demokratske vlade bude donet paket zakona i sistemskih propisa pre svega o lustraciji, ispitivanju porekla imovine i oduzimanju nelegalno stečene imovine, specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, javnim nabavkama, profesionalizaciji državne uprave, javnih službi, ustanova i državnih preduzeća, oduzimanju nacionalnih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde objektivnog i istinitog izveštavanja", navodi se.

Usvojena je i Deklaracija o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije koja podrazumeva uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i svih drigih ruda čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagađuje životnu sredinu i ugrožava opstanak ljudi, biljnog i životinjskog sveta na određenom prostoru.

"Jednoglasno je usvojen stav protiv predloženih ustavnih promena koje se odnose na pravosuđe, a koje je Skupština Srbije usvojila 30. novembra 2021. god. jer nisu u interesu države i građana.

Imajući u vidu da je potvrđivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti građana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva građane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar 2022. godine", kaže se u apelu "narodnjaka".

Nakon Skupštine je održana sednica Glavnog odbora partije na kojem je za predsednika Izvršnog odbora izabran Miroslav Aleksić, a za generalnog sekretara i portparola stranke Stefan Jovanović.

Jeremić novi - stari predsednik

Za predsednika Narodne stranke na skupštini u nedelju jednoglasno je izabran Vuk Jeremić. Potpredsednici su Miroslav Aleksić, Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Vladimir Gajić, Borislav Novaković, Marina Lipovac Tanasković i Đorđe Stanković. Izabrani su i članovi glavnog odbora stranke.

Najnovije vesti