Iz SSP u Vranju traže od tužilaštva da reaguje, sumnjaju na korupciju

Iz Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju oglasili su se saopštenjem u kome ljudima iz pravosuđa, posebno tužilaštava, skreću pažnju "na 'sitnice' o kojima se ćuti" i na koje nadležni organi "ne reaguju".

"Gospodo iz tužilaštva i pravosuđa grada Vranja, da li novac koji svakoga meseca odnesete svojoj kući potiče od funkcionera protiv kojih ne pokrećete istrage ili potiče od nas građana, pošto sudeći po vašim predmetima u našem gradu je izgleda sve u najboljem redu.

Da vas podsetimo, tog istog građanina danas progonite za šljivu, neplaćen račun, neizmirenu ratu za kredit i slična dela, a za milionske pronevere funkcionera ćutite.

Rekonstrukcija mozaik mape u Vranju od 9 metara kvadratnih zvanično je plaćena 20.000 evra.

Stvarnu cenu sa dodatnim radovima nikada niko nije saopštio građanima Vranja.

Dakle, 9 metara kvadratnih izlivanja "lego" zaštitnog zida, bez temelja, bez armature, kao i ređanje lego kockica i zamena 40-tak mozaik kockica, plaćeno je koliko recimo košta jedna garsonjera sa parnim grejanjem", navode iz SSP-a.

Iz gradskog odbora ove stranke u Vranju pitaju - "da li je neko proverio kako je 'izvođač radova' - firma iz Beograda Ditaarh d.o.o. dobila posao?

"Da li je neko proverio da je 'Ditaarh' registrovana kao Agencija za projektovanje i tehničko savetovanje sa jedinom upisanom delatnošću u osnivačkom aktu – "arhitektonska delatnost" i sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara i da ima samo jednog radnika, odnosno vlasnika Tatijanu Dimitrijević.

Kako je Ditaarh d.o.o. dobio posao na tenderu i ko je potpisao ugovor, kako je ispunio Zakonom o javnim nabavkama minimalno propisane uslove za učešće na tenderu kada je do 27. oktobra 2021. godine vlasništvo nad preduzećem preko upisa založnog prava od strane izvršitelja Svetlane Manić od 15. aprila .2019. godine, kojim se sprovodi izvršenje određeno Rešenjem o izvršenju Trećeg osnovnog suda u Beogradu (I-256/2015 od 02.06.2015. godine), upis založnog prava u Registar založnog prava, na 100 odsto udela u društvu.

Koja je konačna cena rekonstrukcije "mozaik mape" i kako je preduzeće sa jednim zaposlenim arhitektom, koji se u prijavi radova navodi kao odgovorno lice za izvođenje radova, uspelo da izvrši rekonstrukciju ako nije registrovano za tu delatnost, nema stručne i osposobljene radnike za tu delatnost, nema odgovarajući alat i mehanizaciju za obavljanje ove delatnosti", pitaju iz SSP.

Iz ove stranke takođe postavljaju "pitanje da li postoje elementi za reagovanje nadležnih institucija, da li postoje barem naznake za krivično delo trgovina uticajem i da li su u tužilaštvu "čuli za krivično delo neosnovano bogaćenje?

"Da vas ponovo podsetimo 'javni tužioče', rekonstrukcija Ulice Bore Stankovića, rekonstrukcija Gradskog parka, nabavka podzemnih kontejnera, rekonstrukcija gradskih saobraćajnica, dodela sredstava za povećanje energetske efikasnosti, izgradnja vrtića u naselju Raška, kupovina najekskluzivnijeg vrtića na svetu u naselju Gornja čaršija, rekonstrukcija seoskih saobraćajnica, dodeljivanje ugovora na nameštenoj javnoj nabavci za uklanjanje pasa lutalica, javne nabavke u vezi sa vakcinacijom i sterilizacijom pasa lutalica, treba li da još nabrajamo kako bi neko reagovao?

Da li ove malverzacije zaista ne vidite ili se pravite da ne vidite?

Biće da je ovo drugo", zaključuje se u saopštenju SSP Vranje.

Najnovije vesti