Iz Eparhije demantuju da su dali spiskove vernika koji slave

Eparhija vranjska oglasila se u sredu saopštenjem za javnost "povodom pisanja dezinformacija pojedinih medija o davanju spiskova onih koji slave Krsne slave Komunalnoj policiji".

- Povodom iznošenja neistina u pojedinim nedobronamernim medijima i pokušaja obmane i unošenja nemira među vernicima Srpske pravoslavne crkve i Eparhije vranjske, a povodom perioda proslavljanja Krsnih slava u jeku pandemije virusa COVID 19, gde se navodi da su "pojedini sveštenici dostavljali spiskove svečara Komunalnoj policiji", obaveštavamo javnost da su time izrečene neistine i laži.

Krsne slave su događaji koji simbolišu našu duhovnost, baštine našu tradiciju, okupljaju i čuvaju naše porodice, a danas u vremenu pandemije, imaju i poseban značaj, jer ako se proslavljaju i obeležavaju na neadekvatan način mogu negativno uticati na očuvanje javnog zdravlja.

Apelujemo na vernike da se u svakoj situaciji pridržavaju protivepidemioloških mera, da svoje Krsne slave proslavljaju u duhu naše vere, u krugu svoje porodice, na istinski crkveni način, molitveno pre i iznad svega, a nikako ne na način kojim bi moglo biti ugroženo zdravlje naših bližnjih.

Jer, slava je bogoslužbeni čin i radosno molitveno okupljanje, a ne povod za neumerenost ili, u sadašnjim uslovima, za okupljanje mnogih ljudi u zatvorenoj prostoriji nevelikih razmera - navodi se u saopštenju Eparhije.

Najnovije vesti