Iz štampe izašao novi broj časopisa Iskon

Vranje - Novi broj pravoslavnog ilustrovanog časopisa Pravoslavne eparhije vranjske "Iskon" izašao je ovih dana iz štampe.

Trinesti broj Iskona štampan je u okviru bogate izdavačke delatnosti kojom se obeležava 950. godišnjica Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Časopis je pripremila redakcija koju čine prof. dr Jelena Erdeljan, prof. dr Dragiša Bojović, dr Jovan Janjić i mr Metodije Marković, arhimandrit i iguman Manastira Prohor Pčinjski.

Glavni i odgovorni urednik ovoga broja je vranjski pesnik Miroslav Cera Mihailović.

Novi broj Iskona, bogat sadržajima i ilustracijama, na reprezentativan način donosi tekstove posvećene Svetom Prohoru Pčinjskom, svetitelju i manastiru, kao i opšte teorijske i druge tematske bogoslovske i književnoistorijske priloge.

Vladika Pahomije pisao je o temi "Manastiri su duhovna skloništa", Sunčica Denić objavila je tekst pod naslovom "Sveti Prohor Pčinjski i njegov manastir od Jovana Hadži-Vasiljevića", Milo Lompar tekst "Oko, obrva i osmeh", a Dragiša Bojović potpisao je članak "Srpski patrijarh sa juga".

Za ovaj broj pisali su i Svetlana Makuljević, arhimandrit Metodije Marković, Vladimir Dimitrijević, Jovan Janjić, protojerej Maksim Obuhov, Dejan Mirović, Goran Đorđević i Đorđe D. Sibinović.

U novom broju objavljen je i članak o aktivnostima u sklopu obeležavanja 950 godina Manastira Prohor Pčinjski i 200 godina od Bogorodičine crkve u Sobini.

Tu je i novinski izveštaj sa Međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski – 950 godina u srpskom narodu", kao najava pred objavljivanje zbornika radova sa tog skupa.

Slikovni prilozi u ovom broju vezani su za manastir Sveti Prohor Pčinjski.

Časopis je grafički uradio Nenad Dejković.

Iskon objavljuju Fondacija Sveti Prohor Pčinjski Pravoslavna eparhija vranjska.

Najnovije vesti