Istraga protiv osobe uhapšene u Bujanovcu pod sumnjom na terorizam

Vranje - Tužilac za organizovani kriminal doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv A. B, koji je ove sedmice uhapšen u Bujanovcu pod sumnjom da je, navodno, organizovao kriminalnu grupu čiji su pripadnici su za sada neidentifikovane osobe iz Srbije i susednih zemalja, saopšteno je iz tužilaštva.

Iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) saopšteno je prethodno da je u Bujanovcu "uhapšena osoba albanske nacionalnosti osumnjičena za terorizam" i da je kod nje "pronađena veća količina naoružanja, eksploziva i municije".

U saopštenju tužilaštva navodi se da je reč o državljaninu Srbije, koji je promenio ime, te da je rođen u Podujevu na Kosmetu, gde mu je prijavljeno i prebivalište.

"On se sumnjiči da je od početka godine do 27. decembra organizovao nabavku veće količine vatrenog oružja, municije, eksplozivnih materija i minsko-eksplozivnih sredstava i da je zajedno s drugim NN pripadnicima organizovane kriminalne grupe, prenosio u za to unapred pripremljenim vozilima, a potom su oružje NN pripadnici grupe skladištili na skrivenim lokacijama", piše u saopštenju.

Sumnja se da je A.B. u nastavku, kako piše u saopštenju, "nalazio kupce", nakon čega je deo oružja transportovan do kupaca u Srbiji i na Kosovu, kao i u zemlje u regionu i Zapadnoj Evropi, "radi prodaje".

Navodi se i da je osumnjičeni "zajedno sa drugim osumnjičenim NN licima sa nepoznate lokacije na teritoriji Srbije 27. decembra preuzeo veće količine vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, koju je po unapred pripremljenom planu prevezao na područje Bujanovca, sa namerom predaje NN kupcima".

"Torbu je u Bujanovcu smestio u prtljažnik vozila tipa BMW, koje je po njegovom nalogu istog dana dovezao NN pripadnik grupe sa namerom da se u pogodnom trenutku obavi primopredaja sa NN kupcima", navodi se u saopštenju i dodaje da je to sprečeno hapšenjem A.B.

Posle saslušanja, tužilac za organizovani kriminal je sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu predložio da se osumnjičenom odredi pritvor, dodaje se na kraju.

Najnovije vesti