Istraživanje RKC: Oko 85 odsto građana Vranja, Preševa i Bujanovca primećuje korupciju

Najznačajniji rezultati istraživanja o korupciji u Vranju, Preševu i Bujanovcu, kao i preporuke za delovanje u borbi protiv korupcije
sublimirane u publikaciji, zvanično su predstavljeni u Vranju u organizaciji Romskog centra za demokratiju (RCD).

Ovo istraživanje, u sklopu projekta Koalicija za transparentnost Juga Srbije, podržanog od Olof Palme International Centra, imalo je za cilj da približi rad lokalnih vlasti građanima, s ciljem što transparentnijeg delovanja vlasti na nivou lokalnih samouprava, rečeno je na prezentaciji istraživanja.

Danilo Milić iz Olof Palme International Centra rekao je da je istraživanje dobro urađeno, ali da su podaci tužni i deprimirajući.

"Iz istraživanja se vidi da su u procentu ne manjem od 85 stanovnicima Vranja, Preševa i Bujanovca, poznati slučajevi korupcije i da misle da je krupcija problem.

Što je još gore skoro 50 odsto ljudi u tim gradovima misli da ima mnogo korupcije u njihovim opštinama.

Jasno je da Srbija nema napretka kada je korupcija u pitanju, sada je na 77. ili 78. mestu u svetu prema rasprostranjenosti korupcije.

Obaveza nas iz civilnog društva je da ukazujemo na takve slučajeve, podnesemo prijavu, objavimo jedno ovakvo istaživanje, ali je ostalo na nekom drugom", kazao je Milić.

Istraživanje Korupcija na lokalnom nivou u jedinicama lokalne samouprave Vranje, Preševo i Bujanovac, sprovedeno od maja do avgusta ove godine.

Bilo je usmereno na informisanost, mišljenja, percepcije i iskustva građana sa korupcijom na lokalnom nivou, u pomenutim opštinama juga Srbije i obuhvatilo je više od 800 građanki i građana.

Najnovije vesti