Intenzivirani radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Vranju

Na zgradi Selamluka (uz Haremluk jedne od dve građevine u sklopu Pašinih konaka u Vranju), u kojoj je smešten Narodni muzej u Vranju, u toku su intenzivni radovi na rekonstrukciji.

Kako je prilikom obilaska radova rekao gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković obavlja se zamena podova, stolarije, sanitarnih, kao i elektro–mašinskih instalacija.

- Izvođači radova imaju pred sobom veoma zahtevan posao, s obzirom na to da se vodi računa o svakom detalju kako se ne bi narušio autentičan izgled objekta - kazao je Milenković koji je objekat obišao u društvu svoje zamenice Zorice Jović.

Zgrada Salemluka, u kojoj je smešten Narodni muzej u Vranju, kao objekat od kulturno istorijske važnosti pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Po završetku rekonstrukcije biće izložena stalna postavka sa eksponatima iz "Etnološke zbirke" iz perioda od 18. veka do današnjih dana.

U međuvremenu grad je obezbedio sredstva za otkup dodatnih eksponata.

Šest miliona dinara odobreno je lane iz Ministarstva kulture Narodnom muzeju u Vranju za projekat "Staro, staro mi dajte, ono što miriše na suv bosiljak" koji podrazumeva inoviranje i vraćanje muzejske stalne postavke.

Prethodno je 2017. godine dobijen novac za sanaciju muzeja koji je gradu Vranju odobren iz republičkog budžeta u sklopu projekta „Grad Vranje – Gradskom kaldrmom“, kroz sufinasiranje programa ministarstva „Gradovi u fokusu“.

ZGRADA IZ 18. VEKA

Pašin konak zdanje je koje je pred kraj 18. veka sagradio poslednji turski beg u Vranju Raif-beg Džinić. Sastoji se od Selamluka (zgrade u kojoj se danas nalazi Narodni muzej) u kome je nekada živeo muški deo porodice i koja je okrenuta prema ulici, i Haremluka, zgrade iste veličine u kojoj je bio smešten ženski deo porodice, okrenute prema zajedničkom dvorištu. Zgrade su otkupljene od pašinih potomaka i vlasništvo su grada Vranja, a u njima je krajem 19. i početkom 20. veka bila smeštena vranjska gimnazija. Od 1960. godine u zgradi Selamluka smešten je Narodni muzej grada Vranja.

Najnovije vesti