Ilić Stošić za Južne vesti: Nepotrebno uvlačenje politike u Krizni štab

Lekarima okupljenim u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“, koji su se otvorenim pismom Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradili od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19 i zatražili njegovu smenu priključili su se i neki lekari sa juga Srbije i Vranja.

Kako pišu Južne vesti među njima je i Vranjanka, oftalmolog Mirjana Ilić Stošić iz Vranja, dok iz tog medija tvrde da su se redakciji javili i drugi lekari koji su poslali podršku, ali još uvek nisu na zvaničnom spisku.

- Mene ne interesuje ko sedi u tom Kriznom štabu i njegova biografija, ali me interesuje da se blagovremeno i ispravno obaveštavaju građani, jer svi imamo pravo na ispravne i tačne informacije.

Da se ne politizuje, da se smanji pritisak na zdravstvene radnike - da i oni mogu da iskažu negodovanje, požale se i potraže ono što im treba, a ne da se nad nama vrši teror i ucene otkazima i premeštanjem.

Svašta doživljavaju kolege.

Ne treba nam to što se radi preko Kriznog štaba, vređaju i lekare i građane.

Kad vi građanima kažete "ma sve je u redu, izađite" i posle dve nedelje mu reći da je on kriv i da nije smeo da ide ovamo i onamo i "rekao sam ali nisam mislio tako" je nedopustivo - kaže dr Ilić Stošić iz Vranja.

EVO KO ČINI KRIZNI ŠTAB

Pored premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara korukovodioci su direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Na listi članova Kriznog štaba su i imena medicinskih stručnjaka. Tu su epdemiolog Predrag Kon, zamenica direktorke Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog iz Niša Branislav Tiodorović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, pulmolog Branimir Nestorović i imunolog Srđa Janković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je za pismo lekara i potpisnike rekao da se tu "ne radi o struci, nego o politici".

To je zaključio jer su, kako je rekao, potpisnici peticije bivši ili aktuelni članovi DS-a.

Neki su, tvrdi, "bili i direktori zdravstvenih ustanova i pomoćnici ministara ranije".

Ilić Stošić kaže da njoj "upravo najviše smeta uvlačenje politike" u Krizni štab.

- Mi živimo u toj nekoj Srbiji u kojoj se svi bavimo politikom jer nas život tera na to, ali mešanje politike u ovakvu situaciju je jako rizično i opasno.

Mi u Vranju nismo imali proteste, a postali smo žarište.

"Mešanje baba i žaba", kako se kaže u narodu, svakome bode oči i prosto više se nema poverenja u Krizni štab, samim tim nema poverenja ni u nas koji radimo sa pacijentima - rekla je dr Ilić Stošić Južnim vestima.

U sredu do 14 časova na spisku lekara koji zahtevaju smenu Kriznog štaba je 775 imena iz cele Srbije.

Dosadašnji potpisnici pozivaju i druge kolege lekare da im se pridruže tako što će na papiru napisati "Ujedinjeni protiv kovida" i uz svoj potpis uslikati papir i poslati na mejl [email protected].

ZAHTEVI

Svi potpisnici konstatuju da je zdravstveni sistem ozbiljno uzdrman, a da je poverenje u lekare narušeno i zato iznose svoje zahteve:

- da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala;

- da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima;

- nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost;

- da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini;

- da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba;

- da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Najnovije vesti