Igor Jurić na tribini u Vranju: Prošle godine nestalo oko 1.600 dece

Nestaje mnogo dece u našoj zemlji, prošle godine nestalo je 1.594 dece u Srbiji i to je zvaničan podatak Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je u Vranju Igor Jurić, otac tragično stradale Tijane Jurić i osnivač fondacije koja nosi ime njegove ćerke.

On je na tribini "Ukradena bezbednost", govoreći o temi trgovine ljudima, pedofilije i drugih opasnosti koje deci prete na internetu u vranjskom Domu vojske, otkrio da od ukupnog broja nestalih "jedanaestoro dece nije pronađeno do kraja 2018. godine".

- To je jedan podatak koji mora sve da nas zabrine, pre svega zašto nam deca odlaze od kuće.

Pedofilija je takođe u Srbiji u ekspanziji, upravo zbog toga što mi još uvek nismo dorasli internet tehnologiji, ali moramo da radimo na tome, da to poboljšamo i podognemo bezbednost dece na viši nivo - istakao je Jurić pred prepunom salom Doma Vojske.

Gradska većnica za socijalnu politiku i lokalnu upravu Danijela Milosavljević izrazila je zadovoljstvo što se ove preventivne tribine održavaju u Vranju, "jer je prevencija najbolji i najefikasniji način borbe protiv raznih pojava koje ugrožavaju bezbrižno odrastanje dece".

- Lokalno rukovodstvo pružilo je podršku održavanju ove edukativne tribine kako bismo prepoznali opasnost i pravovremeno reagovali na brojne pretnje po bezbednost dece.

S ciljem multisektorske i koordinisane politike na polju bezbednosti dece u Vranju od 2013. godine funkcioniše Lokalna Mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

Mere zaštite obuhvataju i rad Sigurne kuće za zbrinjavanja žrtava od različitih oblika nasilja i trgovine ljudima.

Pre dve godine usvojen je i Lokalni međusektorski sporazum o međusektorskoj saradnji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području grada - istakla je Milosavljevićeva.

Tribina koja je održana u Vranju je deo preventivnih edukativnih programa Fondacije Tijana Jurić i usmerena je pre svega ka roditeljima, socijalnim radnicima i ostalim stručnjacima koji brinu o bezbednosti dece.

Tribini je prisustvovao gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima.

Najnovije vesti