I do milion dinara kazna za nepoštovanje mera zaštite od požara

Iz Službe za vanredne situacije u Vranju upozorili su mesne kancelarije da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite od požara, kao i da se šefovi kancelarija, zajedno sa poverenicima i zamenicima poverenika civilne zaštite, maksimalno angažuju na otklanjanju svih pojava koje mogu dovesti do požara.

"U letnjem periodu, usled visokih temperatura, povećava se opasnost i od izbijanja požara.

Upozoravaju se svi građani, a posebno poljoprivredni proizvođači da u toku i nakon žetvenih radova ne pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti i druge materije pravilno uskladište", navodi se u saopštenju.

Podsećaju i da je spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

"Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice a pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu obavljeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od tri godine.

U skladu sa tim neophodno je preduzeti odgovarajuće mere zaštite od požara u domaćinstvima, u poljoprivrednim objektima, polju, šumi i drugim mestima na svojoj teritoriji.

Ukoliko dođe do početnog požara, svaki građanin je dužan da odmah pristupi gašenju, ili da zatraži pomoć od nadležne vatrogasno-spasilačke jedinice na broj 193", dodaju iz Službe za vanredne situacije.

Najnovije vesti