I Bujanovac dobija zaštitnika građana

Opština Bujanovac dobiće u toku ove godine lokalnog zaštitnika građana, što je predviđeno nacrtom novog Statuta opštine koji je usvojen u četvrtak na sednici Opštinskog veća, javlja portal Bujanovačke.

Novi Statut se donosi, kako je rečeno na sednici, zbog usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a jedna od najvažnijih izmena u odnosu na aktuelni najviši pravni akt lokalne samouprave upravo je uvođenje lokalnog ombudsmana.

Lokalni ombudsman odnosno Zaštitnik građana kao nezavisna institucija trebalo bi da građanima opštine Bujanovac obezbedi zaštitu ljudskih sloboda i prava i to od lošeg, nezakonitog ili nedostojnog postupanja ali i nepostupanja opštinske uprave, javnih preduzeća i ustanova.

Zaštitnik građana može predlagati donošenje, dopunu i izmenu odluka koje donosi lokalna skupština.

Sekretar SO Bujanovac Selami Mustafa izjavio je za bujanovački portal da će ombudsmana birati lokalna skupština i to na mandat od 5 godina.

Izbor ombudsmana se može očekivati u skupštinskoj proceduri po usvajanju novog Statuta, za šta je pre toga neophodno sačekati saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U opštini nisu mogli da procene kada će dobiti saglasnost.

U Bujanovcu već nekoliko godina radi kancelarija republičkog ombudsmana.

Najnovije vesti