Hrabra krojačica apsolutni pobednik Malog Joakima u Vranju

Grand pri Mali Joakim za najbolju predstavu u celini, na istoimenom festivalu održanom u prethodnih šest dana u Vranju, dodeljena je predstavi Hrabra krojačica Kruševačkog pozorišta.

"Svi segmenti predstave Hrabra krojačica na inovativan i smeo način grade ekološki osvešćenu predstavu, inteligentno uvezivajući svest o reciklaži, mladalačku energiju i reference iz popularne kulture, prepoznatljive današnjoj omladini", obrazložio je žiri festivala kojeg su činili Aleksandar Radulović, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Pirotu, Sonja Milojević, glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković, glumac Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Nagradu Mali Joakim za režiju žiri je dodelio Marku Torlakoviću za predstavu Hrabra krojačica Kruševačkog pozorišta.

"Vrlo promišljenim rediteljskim sredstvima, mudro i maštovito gradi predstavu koristeći mladu glumačku energiju, vešto kombinujući sve segmente koji čine jednu pozorišnu predstavu", obrazloženo je.

Nagrada Mali Joakim za scenografiju otišla je Irini Somborac za predstavu Hrabra krojačica.

"Celokupni vizuelni identitet predstave dočarava hrabrom, modernom i funkcionalnom scenografijom, koja je ravnopravni akter u stvaranju pozorišne magije", piše u saopštenju žirija.

Nagrada Mali Joakim za kostimografiju ide Stefanu Savkoviću za kostime u predstavi Jednobrki vitez Kraljevačkog pozorišta.

"Kostimi iz predstave na veoma duhovit i maštovit način korespondiraju sa današnjim vremenom, i pred očima nam dočaravaju svet neobičnog kraljevstva", obrazložili su članovi žirija

Laureati nagrada Mali Joakim za glumačko ostvarenje ravnopravno su četvoro glumaca.

Najpre, Darija Vulić za ulogu Mulan u istoimenoj predstavi, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, s obrazloženjem da ona "od početka predstave vešto gradi svoj lik transformišući se iz gracioznog ženskog bića u hrabrog ratnika preživljavajući velike emotivne lomove".

Takođe i Nikola Penezić za ulogu Stvorenja koje jede korenje u predstavi Vasilisa Prekrasna, Narodnog pozorišta Užice, uz naglasak da Nikola "na ekscentričan, a opet glumački zahtevan i šarmantan način donosi na scenu prirodnost jednog mističnog stvorenja".

Treća nagrada za glumu ide Zoranu Cerovini za ulogu Kralja u predstavi Jednobrki vitez Kraljevačkog pozorišta (Zoran svojom Ibijevskom pojavom i vrcavom igrom pleni, i na duhovit način oživljava tipski lik jednog kralja), a četvrta Aleksandri Arizanović, za ulogu Trgovčeve kćeri u predstavi Jednobrki vitez Kraljevačkog pozorišta, uz obrazloženje da Aleksandra, "koristeći svoje telo kao instrument, veštim baletskim pokretima i izvanrednom govornom radnjom gradi uzbudljiv lik trgovčeve kćeri".

Kod nagrade za dramski tekst žiri je odlučio da je dodeli Miodragu Miši Stanisavljeviću, za tekst Vasilisa Prekrasna Narodnog pozorišta Užice.

"Na karakterističan, lirski način, autor se vešto koristi lokalizmima i arhaizmima oslanjajući se na retko korišćene motive slovenske mitologije", piše u obrazloženju žirija.

Nagrada Mali Joakim za autorsku muziku ide Marku Torlakoviću za muziku u predstavi Hrabra Krojačica Kruševačkog pozorišta, uz obrazloženje da se autor "hrabro služi mešavinom žanrovski različite, lako pamtljive muzike, prijemčive današnjim generacijama a svrsishodno samoj predstavi".

Specijalna nagrada za partnersku igru Jeleni Filipović i Marku Nikoliću za uloge Lijanine i Mačorela u predstavi Pinokio Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

"Svojom preciznom, šeretskom i nadasve šarmantnom igrom, ovaj neodvojivi tandem nikoga ne ostavlja ravnodušnim", obrazloženo je.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru ansamblu predstave Hrabra krojačica Kruševačkog pozorišta.

"Mladi ansambl Kruševačkog pozorišta svojom ujednačenom i preciznom igrom, sublimisanom energijom u potpunosti je vodio uzlaznom putanjom celu predstavu do katarze u kojoj su uživali podjednako i žiri i publika", piše u obrazloženju.

Specijalna nagrada za koreografiju ide Damjanu Kecojeviću za predstavu Mulan Pozorišta za decu i mlade Kragujevac.

"Koreografija u potpunosti prati tok priče i na maštovit način podražava kodifikovanu azijsku mimiku i pokret", obrazloženo je.

I nagrada publike Hrabroj krojačici

Dečiji žiri Mali pozorišni znalci, u sastavu Nađa Kovačević, Sofija Arsić, Hana Stoilković, Vuk Jovanović, Lazar Spasić i Vojin Đorđević, nakon šest pregledanih predstava u konkurenciji za nagrade, na završnoj sednici održanoj 17. novembra doneo je odluku da se nagrada dečijeg žirija za najbolju predstavu Hrabroj krojačici Kruševačkog pozorišta.

Najnovije vesti