HIV Kenda farben unapređuje tehnološki proces podsticajnim sredstvima

Vranjski proizvođač đonova Hemijska industrija Vranje (HIV) dobro se pozicionira na domaćem i stranom tržištu i, imajući u vidu popunjenost kapaciteta u svim proizvodnim programima, planira da i u narednom periodu koristi subvencije namenjene privrednicima.

"HIV Kenda farben"-u je u tom smislu važna podrška Vlade Republike Srbije, Ministarstva privrede, kao i Fonda za razvoj.

Direktor preduzeća Rade Novković izjavio je za lokalnu TV Vranjska plus da je preduzeće u prethodne dve godine apliciralo za podsticajna sredstva kod Fonda za razvoj i resornog ministarstva u vezi sa investiranjem u opremu.

- To su bila sredstva sa određenim benefitom, 20 i 25 odsto, i iskoristili smo ih za tehnološko unapređenje proizvodnje.

Ove godine smo takođe aplicirali kod poslovne banke za dodijanje 50.000 evra za nabavku dodatne opreme.

Dokumentacija je još uvek kod banke i očekujemo pozitivan ishod, što bi nam mnogo značilo u procesu daljeg unapređenja proizvodnog procesa - rekao je Novković kome je prošle godine za zasluge u razvoju lokalne privrede Grad Vranje uručio Sedmoseptembarsko priznanje.

Preduzeće HIV Kenda farben, formirano zajedničkim kapitalom vranjskog HIV-a i italijanske multinacionalne kompanije „Kenda farben“ najveći je proizvođač đonova ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Preduzeće je počelo sa radom 23. oktobra 1957. godine pod imenom „Koskara“, a bilo je prvo industrijsko preduzeće u Vranju posle Drugog svetskog rata.

Uz Duvansku industriju Vranje i Alfa plam, HIV je jedino vranjsko preduzeće koje je preživelo tranziciju.

Kenda farben jedanas sa 67 odsto kapitala većinski vlasnik HIV-a.

Najnovije vesti