Heroj sa Košara promoviše svoju knjigu u Vranju

Potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski, heroj sa Košara, napisao je knjigu pod naslovom Krvava granica, o borbama na tom potezu tokom NATO agresije 1999. godine i promovisaće je u Vranju u utorak 15. novembra od 18 časova, u velikoj sali Doma vojske.

O knjizi će na promociji, osim autora, govoriti mr Zoran Lubura, brigadni general u penziji, prof. dr Mitar Kovač, general-major u penziji, kao i Saša Radojević, zastavnik.

Moderator programa biće Miroljub Miša Stojčić.

Podsećanja radi, potpukovnik Dimčevski bio je u vreme NATO agresije zamenik komandanta 53. graničnog bataljona, učesnik bitke na Košarama gde je 1999. zaustavljena kopnena agresija na SR Jugoslaviju iz pravca Albanije.

Knjiga je zasnovana na izvodima radne beležnice Dimčevskog iz 1998. i 1999. (reč je o pisanim sećanjima boraca, vojnika i starešina), dokumentima 53. graničnog bataljona i svedočanstvima iz knjige Junaci otadžbine.

Dimčevski je tokom pokušaja kopnene agresije proveo 67 dana u rovu zajedno sa svojim vojnicima (od 9. aprila do 14. juna), nakon čega je prekomandovan na mesto komandanta 57. graničnog bataljona u Preševu.

Jedan od recenzenata, pomenuti general-major Mitar Kovač u najavi promocije navodi da je knjiga "svedočanstvo o nekim teškim danima borbe Srbije za slobodu".

"U njoj se nalaze autentična svedočanstva o borbama i stradanju naših vojnika, podoficira i oficira na Košarama", zapisao je general Kovač.

Mirko Starčević, general-major u penziji pak potencira da će knjiga "nesumnjivo biti prilog istoriji našeg naroda tog vremena".

Više o knjizi biće rečeno na promociji u utorak u Vranju.

Bitka za Košare

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kad je krenula kopnena agresija u sadejstvu NATO snaga, Vojske Albanije i OVK, koja je trajala je do 14. juna 1999. U bici na Košarama poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. Snage naše vojske činili su tada delovi 125. motorizovane brigade, 53. granični bataljon, vojna policija iz Beogradskog i Kragujevačkog korpusa, delovi 63. padobranske i 72. specijalne brigade, te dobrovoljci iz zemlje i inostranstva.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...