Haradinaj protiv promene granica: Ne treba nam kreativnost

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u Draču da se zalaže za očuvanje aktuelnih granica Kosova i da nema potreba za kreativnošću u crtanju granica.

Haradinaj je na skupu o ekonomskoj saradnji u regionu rekao da "Kosovo ima svoje granice, ima granicu sa Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i sa Srbijom, preneo je Radio slobodna Evropa.

- Mi poštujemo te granice i ne mislimo da nam je potrebna kreativnost za novo dizajniranje granica - kazao je Haradinaj, pošto se prethodno kosovski predsednik Hašim Tači založio za "kreativna" rešenja.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, upitan o sporazumu Kosova i Srbije, kazao je da nije spreman da to komentariše i ponovio stav Evropske unije da nijedna zemlja neće moći da uđe u EU ako ne reši nesuglasice sa susedima.

- Nije prikladno u ovoj fazi komentarisati pregovore koji su u toku.

Sledeći sastanak u Briselu, između Vučija i Tačija, neće biti poslednji, nego jedan u nizu.

Naravno, da treba vremena dok se ne postigne konačan dogovor - rekao je Han.

Tači je ranije rekao da su "zapadni partneri" otvoreni za kreativna i progresivna rešenja, kako bi se postiglo došlo do dogovora Beograda i Prištine.

On je tokom vikenda na skupu u Austriji rekao da je s predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem razmotrio "svaku moguću opciju" za rešenje kosovskog pitanja, uključujući korekciju granica.

Portparolka Evopske komisije Maja Kocijančić izjavila je da Komisija smatra da Srbiji i Kosovu treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa, dodajući da Evropska unija kao posrednik u dijalogu ne može komentarisati moguće elemente sporazuma, ali da će nastaviti da intenzivno radi s obe strane na održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je prošle nedelje da se SAD neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica.

Najnovije vesti