Hapšenja u Vranju: Pali osumnjičeni za organizovano krijumčarenje migranata VIDEO

Pripadnici organizovane kriminalne grupe, organizatori nedozvoljenog prelaza državne granice Srbije i Mađarske, nedozvoljenog tranzita preko teritorije Mađarske do Austrije, uhapšeni su u sredu na području Vranja i Novog Sada, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

"Policija je na teritoriji Vranja i Novog Sada uhapsila R. P. (1981), G. A. (1989) i A. V. (1995), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćen i M. M. (1979) koji je prethodno uhapšen po potrazi Policijske uprave u Vranju.

Takođe, istom krivičnom prijavom obuhvaćena su još dva pripadnika navedene organizovane kriminalne grupe, dok su na teritoriji Mađarske uhapšena i tri državljanina Srbije za koje se sumnja da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, a koji se terete da su prevozili iregularne migrante preko Mađarske do Austrije.

Kako se sumnja, R.P. je organizovao ovu kriminalnu grupu, kako bi u periodu od 7. avgusta 2021. do 11. februara 2022. godine, nedozvoljeno prebacili iz Srbije u Mađarsku više od 48 iregularnih migranta, koje su dalje članovi ove grupe prevozili do Austrije", piše u saopštenju MUP-a.

Oni su, dodaje se u tekstu, osumnjičeni da su u ovome učestvovali "s namerom sticanja protivpravne imovinske koristi".

"Za ovu uslugu, kako se sumnja, naplaćivali su 600 evra po migrantu, a novac su delili u zavisnosti od zadataka koje su ostvarivali u pojedinačnoj radnji.

Osumnjičeni su, za prevoz migranta, na više lokacija na teritoriji Srbije, koristili vozila agencija renta car, kao i od fizičkih lica.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je 3.415 evra, 15.000 dinara i više mobilnih telefona.

R. P, A. V. i G. A. uz krivičnu prijavu, privedeni su Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu", piše u saopštenju MUP-a.

Hapšenje su izveli pripadnici MUP Srbije - UKP-a, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave u Vranju, a uz podršku SELEK-a, nakon višemesečne međunarodne istrage sa policijskim službenicima Mađarske.

Najnovije vesti