Hapšenja u Bujanovcu: Opštinski činovnici pod sumnjom na zloupotrebu položaja

Vranje - A.Dž. (1984), J. P. (1957) i R. A. (1982), zaposleni u Opštinskoj upravi Bujanovca, uhapšeni su pod sumnjom da su navodno učestvovali u izdavanju građevinskih dozvola objektima koji nisu mogli biti legalizovani, saopšteno je u ponedeljak iz MUP-a Srbije.

U pisanom saopštenju ministarstva navodi se da su hapšenje izveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa BIA, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Uhapšeni se sumnjiče da su, navodno, učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, dodaje se u saopštenju.

"A. Dž. se tereti da je tokom jula i avgusta 2020. godine izdao rešenja o građevinskoj dozvoli za tri objekta, iako se radilo o već izgrađenim objektima koji nisu mogli biti legalizovani, jer su izgrađeni posle 2015. godine, tj. nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata.

Kako se sumnja, na taj način, on je omogućio investitorima priključenje nelegalno izgrađenih objekata na elektoenergetsku mrežu, vodovod i kanalizaciju, uknjiženje u Katastar nepokretnosti i prodaju stambenog i poslovnog prostora.

Kako se sumnja, J. P. je u maju 2021. godine dostavio obaveštenje Opštini Bujanovac u kojem je naveo da je inspekcija utvrdila da snimak izvedenih temelja odgovara stanju na terenu, iako je objekat bio izgrađen 2020. godine", citat je iz saopštenja MUP-a.

R. A. se, pak, tereti da je u novembru 2021. godine navodno "dostavio obaveštenje Opštini Bujanovac, gde je naveo da je građevinska inspekcija izlazila na lice mesta i utvrdila da snimak temelja odgovara stanju na terenu, iako je stambeno-komercijalni objekat izgrađen u 2019. godini".

"Takođe, na navedeni način, J. P. i R. A. postupali su suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji, odnosno nisu podnosili krivične prijave protiv investitora navedenih objekata, iako su u zapisnicima konstatovali da se objekti grade bez građevinske dozvole", piše u saopštenju.

Na kraju se objašnjava je osumnjičenima određeno policijsko zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu koje je nadležno da daje predlog o eventualnom pritvoru o kome odlučuje sudija za prethodni postupak.

Najnovije vesti