Hančaninu Miodragu Stošiću memorijalna nagrada Pera Stojanović Tuman

Memorijalna nagrada „Pera Stojanović Tuman“, koju dodeljuje Radio televizije Vranje, ove godine pripala je Miodragu Stošiću za humoristično- satirični tekst „Nađi drugara“.

Ovu odluku je jednoglasno doneo petočlani žiri u sastavu Miodrag Popov, novinar i publicista, Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac vranjskog teatra, Zoran Veličković, Gordana Ristić i Ljubica Zdravković Džonov iz Radio televizije Vranje.

U konkurenciji sedam dobrih satirično-humorističnih priča, izabran je Stošićev rad, a obrazloženje je u ime žirija saopštio Miodrag Popov.

"Ljudima se svašta omakne. Neki čiča radio 20 godina na skeli, pa je uspeo da se omakne.

Komšinici se omaklo dete - i to sa odžačarem što je došao da prodžara dimnjak.“

Svakom se nekad nešto omakne, a nekom se nešto i desi.

Nama se, eto danas dogodila nagrada, i to glasno i jednoglasno. Sa sve navedenim citatom.

Dakle, govorim o radu koji je ove godine osvojio prvu nagradu, a zove se: „Nađi drugara“, autora Miodraga Stošića.

Kao prvo, smatram potpuno nezasluženo, što se tiče života, jer nije ništa previše uradio.

Samo ga je pratio, pratio u stopu, taj naš život svakidašnji.

Ali, kao drugo, smatram i potpuno zasluženo je zaslužio nagradu što se tiče žirija, jer je isti taj život na svoj način obojio, mada ovo nije konkurs za likovnu nagradu, zaista ga je koloritno predstavio u aktuelnim bojama, najviše koristeći tople tonove hladne crno-bele stvarnosti.

Njegove rečenice nekad nasmeju, kao izjava nekog zvaničnika, ali i zabrinu, poput sednice Kriznog štaba.

I, još nešto važno: rad je aktuelan, mnogo više i od Drugog dnevnika", naveo je Popov.

Sam autor daje odgovor zašto, dodaje Popov.

„Informacije treba filtrirati! Kao prepečenicu.“

Dobar recept za konzumiranje naše stvarnosti.

Ono što je vrednost i prednost ovog rada jeste da život sadašnji tretira baš kao što se tretiraju komarci – zaprašuje ga humorom i ironijom.

Stoga je ovaj rad posebno vredan kao evidentičar onog što danas preživljavamo.

Mislim da je prava doza protiv svega lošeg.

Što bi rekli „buster“ doza za cepljenje protiv svih mutacija gluposti", obrazlaže Popov.

Stoga je ovaj rad Miodraga Stošića, dodaje, "danas zasluženo na pijedestalu i zaslužuje svaku nagradu, jer je na vrhunski način predstavio deo naše stvarnosti i kao takav postao trajan i inspirativan za one koji hoće da se bave svetim poslom pisanja i opisivanja.

S radošću ga proglašavam za pobednika i uručujem obećane nagrade, baš kao što i njegov junak ove priče daruje svog junaka ove naše stvarnosti.

„Spasioče moj! Za ovo imaš dva lažna bolovanja od mene! Ma nek ide život...Tri lažna bolovanja! Ti biraš bolest!“, navodi se u obrazloženju.

Posebnost Memorijalnog konkursa Radio televizije Vranje je i u činjenici što će nagrađeni tekst, čijem autoru ove godine pripada 50.000 dinara, biti ekranizovan i prikazan gledaocima u novogodišnjoj noći.

“Ekranizacija teksta je vrhunac ovog konkursa i to je ono po čemu je izdvaja u stručnim krugovima i po čemu se razlikuje od mnogih drugih”, kaže Zoran Veličković, direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Vranje.

Radio televizija Vranje počela je sa dodelom Memorijalne nagrade 2005.godine.

Ove godine i Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je značaj jedne ovakve ideje na projektima koji doprinose unapređenju medijskog i novinarskog profesionalizma i unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja i podržalo realizaciju Konkursa.

"Konkurs se raspisuje u znak sećanja na našeg kolegu novinara, voditelja, glumca.

Odluka o pobedniku Memorijalnog konkursa se uvek saopštava na godišnjicu Radio Vranja, 7. septembra.

Ove godine, naš Radio slavi 41.rođendan", navode iz RTV.

O DOBITNIKU

Rođen u Vladičinom Hanu 1982.godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, na smeru Međunarodni odnosi, 2007.godine. Bavi se TV i radio-scenaristikom, novinarstvom, pisanjem, voditeljstvom i stend-ap komedijom. Aforizme i humoreske objavljuje u listovima „Politika“, „Večernje novosti“, „Ošišani jež“. Deo je scenarističkog tima emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ na televiziji Nova S. Scenarista je radio emisije „Mali Marko“ na Radiju S /od 2012. do 2016./ Voditelj je nekoliko emisija na Radio Beogradu 202 (Letnja bašta, Šta je sporno, Širom zatvorenih očiju). Jedan je od scenarista emisije „Karavan“ na Radio Beogradu 1. Dugogodišnji je voditelj „Satirafesta“ i „Novogodišnjeg satirikona“ na Kolarcu. Osnivač je prvog balkanskog stend-ap kabarea „Grbave Tange Šou“. Autor je nekoliko knjiga - „Mis mokre oči“ /poezija/, „Mačka bez jedne cipele“ /pripovetke/, „Pesmarica Grbavih Tangi“ /zbirka otpevanih pesama. Autor je nutricionističke autobiografije „Kako sam smršao 60 kila bez tašte i heroina“. Dobitnik je nagrada: VIB za najboljeg mladog satiričara“, „Šabačka čivija“, „BAK za kratku priču“, „Pera Stojanović Tuman“. Živi i radi u Beogradu.

ODLOMAK.

„Imamo u zgradi jednog kovid-pozitivnog, pa niko ne sme da mrdne ni do lifta. Prpa bato! Ko je taj jadnik?

Ja! Na svaka dva minuta iskašljavam celu Duvansku industriju!“

Sa humorom i vremenom je teško izaći na kraj. Pogotovo onim aktuelnim. Zato nam je tako potrebna ta vakcinacija osmehom i humorom, da sačuvamo zdrav duh pred virusom gluposti koji hara svetom i već je zarazio milione. I kada ti milioni u raznom ljudskom i monetarnom obliku počnu da haraju svetom, postaju zlo, naročito za one koji se trude da ostanu imuni od tog virusa.

„Nemam ništa! Poslednja žena mi odnela laptop! Imam neku grdosiju na kojoj je još Car Lazar gledao turske serije!“ kaže u ime autora, junak priče.

Najnovije vesti