GU: Neki advokati obmanjuju građane kod tužbi za zauzeće putnog zemljišta

Iz Gradskog rukovodstva Vranja pozvali su u utorka građane da ubuduće "ne potpisuju nikakva ovlašćenja advokatima po pitanju zauzeća putnog zemljišta, jer svoja prava mogu ostvariti pred lokalnom samoupravom preko Gradskog pravobranilaštva, bez sudskih sporova i pratećih troškova".

Ovo obraćanje iz vrha lokalne vlasti usledilo je povodom velikog broja tužbi podnetih protiv Grada Vranja zbog zauzeća zemljišta prilikom izgradnje puteva u okolnim selima i nekim delovima grada.

"Obaveštavamo građane da svoja prava po ovom osnovu mogu ostvariti na mnogo jednostavniji i brži način, bez naknade za advokatsko zastupanje i bez sudskih troškova.

Naime, u prethodnom periodu pojedini advokati i njihovi predstavnici obilazili su jug Srbije i navodili građane da im daju ovlašćenja da tuže lokalnu samoupravu.

Na taj način advokati su sebi obezbedili značajnu imovinsku korist kroz naplatu sudskih troškova, uz minimalnu naknadu građanima.

Neki građani su naknadno uvideli da se radi o obmani i hteli su da povuku svoja ovlašćenja i tužbe, ali su se dodatno suočili sa problemom naknade za zastupanje od strane advokata i sa nastalim sudskim troškovima", navodi se u pisanom saopštenju iz vrha lokalne vlasti.

Iz Gradske uprave Vranja apeluju na Advokatsku komoru Srbije "da reaguje zbog kršenja profesionalne etike advokata".

"Apelujemo da preduzmu odgovarajuće mere protiv advokata koji pružaju advokatske usluge na ovakav način, koji je u suprotnosti sa Kodeksom, čime bacaju ljagu na časnu advokatsku profesiju", zaključuje se u saopštenuju.

Najnovije vesti

Vladimir Pištalo. Foto Vranje News Vladimiru Pištalu Borina nagrada »

Vladimir Pištalo je prošle i ove godine dva puta bio gost Vranja.Najpre u okviru vlastite književne večeri u sklopu Knji...