Grupa Izvor u subotu na Vidovdanskim svečanostima u Šilovu

Ansambl Izvor iz Vranja, koji izvodi tradicionalnu muziku na starim instrumentima, održaće koncert u Šilovu na Kosovu i Metohiji, u subotu 26. juna u sklopu Vidovdanskih svečanosti.

Izvor će se publici na ovoj tradicionalnoj manifestaciji predstaviti pesmama sa Kosmeta i iz Vranja, navodi članica Izvora Katarina Dimić.

"Gostovanja na Kosovu i Metohiji su nam posebno draga i uživamo u trenucima kada možemo makar malo da razvedrimo svakodnevicu naših ljudi koji tamo žive.

Publika odlično poznaje tradicionalnu muziku i gotovo sve vreme peva sa nama.

Uvek je to emotivan doživljaj", navodi za Vranje News Katarina, koja u grupi izvor svira saz i tamburu.

Grupa Izvor često nastupa na Kosmetu, a perkusionista Boban Mitić kaže za naš portal da se više i ne zna broj koncerata koje su članovi grupe odsvirali za naše ljude koji tamo žive počev od 2006. godine do danas.

"Ne samo u Gračanici, Novom Brdu, Lipljanu, Ranilugu, Mitrovici ili Zvečanu, svirali smo gotovo svugde na KiM.

I u Goraždevcu, Štrpcu, gotovo svake godine o Miholjdanu u Velikoj Hoči, u Visokim Dečanima, svirali smo u najmanjim srpskim selima, recimo Suvom Grlu, Donjoj Gušterici i slično.

Posebna čast za nas su nastupi u Manastiru Draganac gde sviramo svake godine o velikim verskim svetkovinama", navodi Boban Mitić.

U sklopu Vidovdanskih svečanosti u Šilovu (23-28. jun) osim Izvora nastupiće Ansambl Venac, Etno grupa Kos, planirani su nastupi folklora, viteških družina, promocije knjiga, nastupi pesnika i glumaca sa Kosmeta, tradicionalni sportski turniri i izbor za "Mis Kosovke devojke".

O IZVORU

Vranjski vokalni-instrumentalni sastav Izvor bavi se čuvanjem i izvođenjem tradicionalne muzike Balkana, i to one muzike koja čini deo nacionalne baštine više naroda, ali prvenstveno Srba, odnosno južnih Srba, a ponajviše Vranjanaca. Članovi grupe zajedno sviraju od januara 2004. godine, ali su i ranije bili posvećeni istoj vrsti muzike po svom porodičnom poreklu (Ivana Tasić), odnosno po svom individualnom ili grupnom radu. Njihova interpretacija tradicionalnih pesama uobličena je na iskustvu u radu na sakupljanju terenskih audio-snimaka u gradskoj sredini Vranja i okolnim nepristupačnim planinskim oblastima, ali i zahvaljujući prihvatanju tradicionalnih znanja od majstora na starim, pomalo zaboravljenim instrumenatima. Aranžmani "Izvora" urađeni su u skladu sa standardima orkestara narodnih instrumenata južnog dela Balkana i delimično, koliko je to instrumentarijum grupe dopuštao, čalgijskih orkestara. Slobodni tretman instrumentalnih deonica u nekoliko numera i aranžmani pesama bez instrumentalne pratnje rezultat su ličnog doživljaja pesama samih izvođača. Kvalitetu izvođenja veoma doprinose transformacije solističke glasovne boje i izraza, u zavisnosti od karaktera i etnosa pojedinih pesama.

Najnovije vesti