Grupa Izvor na Miholjdanskim svečanostima u Velikoj Hoči

Vranjska grupa Izvor, koja izvodi izvorne pesme na tradicionalnim instrumentima, nastupila je na Miholjdanskim svečanostima u Velikoj Hoči, jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija na Kosovu i Metohiji.

Izvoru je ovo samo jedno od mnogobrojnih gostovanja na Kosmetu poslednjih desetak i više godina, a publici su se predstavili u dva navrata - celovečernjim koncertom u Vinici Svetog Stefana i nastupom u centralnom programu "Miholjdan u Velikoj Hoči", u sklopu koga su besedili akademik Matija Bećković i kosovski pesnik Ratko Popović.

- Publici smo se predstavili pesmama sa Kosova i Metohije, Vranja i okoline.

Po ko zna koji put smo u pravom smislu te reči uživali družeći se sa našim ljudima i prijateljima na Kosmetu.

Uvek rado idemo tamo, odazivamo se svakom pozivu i tako će biti i ubuduće - rekla je za VranjeNews vokalna solistkinja Izvora Ivana Tasić Mitić.

Grupa Izvor, prema rečima Tasićeve, priprema novi CD na kome će se, između ostalih tradicionalnih i manje poznatih numera, naći retke i nikada tonski zabeležene pesme iz Vranja i okoline.

U najpoznatijem vinogorju na Kosovu, Miholjdan simbolično označava završetak berbe grožđa, a iz Velike Hoče se ne odlazi dok se ne degustira vino iz vinica, po kojima je nadaleko poznata.

Miholjdanske svečanosti su organizovali Crkvena opština Velika Hoča i Privremeni organ Opštine Orahovac.

U okviru "Miholjdanskih svečanosti" u Prizrenu i Velikoj Hoči, u organizaciji Kosovskometohijskog odbora Matice srpske i Srpske pravoslavne bogoslovije u Prizrenu predstavljena je knjiga "Kosovo - najskuplja srpske reč", akademika Matije Bećkovića. O knjizi su govorili prof. dr Jovan Delić i prof. dr Aleksandar Milanović. U Velikoj Hoči promovisana je "Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije", priređivača Vladimira Bovana. O knjizi su govorili prof. dr Mirjana Zakić, dr Branko Zlatković, prof. dr Valentina Pitulić i urednik knjige Tatjana Kostić. U radnom delu sastanka Kosovskometohijskog odbora Matice srpske u Velikoj Hoči učestvovala je i prof. dr Sunčica Denić, književnica sa Kosmeta koja živi i radi u Vranju. Tokom dva dana svečanostima je prisustvovao i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Najnovije vesti