Grujić: Želimo kvalitetan plan za upis po modelu dualnog obrazovanja za Vranje i okrug VIDEO

Najvažniji benefit modela dualnog obrazovanja jeste kvalitet znanja i veština koji učenici stiču, ali i prilika da se zaposle u željenim kompanijama u svojim gradovima, izjavila je u petak u Vranju pomoćnica ministra prosvete prof. dr Gabrijela Grujić.

- Današnji sastanak u Vranju usmeren je na postizanje dogovora za kvalitetan plan upisa za školsku 2021/2022. godinu u skladu sa potrebama privrede ovog regiona.

Mladi ljudi koji se školuju po ovakvom modelu doprineće razvoju privrede i učiniti je inovativnom.

Veoma je važno da oni ostanu u svojim sredinama - rekla je Grujić.

Ministarstvo prosvete podjednako brine o celokupnom regionu juga Srbije s ciljem ravnomernog uspostavljanja dualnog sistema obrazovanja, dodala je.

- Za prethodne četiri godine ovaj model obrazovanja je sistemski ukorenjen, pre svega zakonskom regulativom koja se odnosi na nivo srednjeg, ali i visokog obrazovanja.

Dualni model obrazovanja, odnosno sticanje znanja na dva mesta, gde učenici i studenti imaju priliku da uče u obrazovnom sistemu ali i kompanijama, daje osnov znanja koji je vrlo kvalitetan i poželjan za 21. vek.

Ministarstvo prosvete usvojilo je standard akreditacije i za visoko obrazovanje, tako da će od 1. oktobra i studenti u našoj zemlji moći da se školuju po ovom modelu - kazala je Grujić.

Pomoćnica ministra prosvete zadužena upravo za dualno obrazovanje i vaspitanje najpre je u petak u Vranju razgovarala sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, zamenicom gradonačelnika Zoricom Jović i gradskim većnikom Nebojšom Zupančićem.

Susrela se i sa direktorima škola sa područja Pčinjskog okruga.

Milenković je posle sastanka istakao je da za Grad Vranje već tri godine relizuje nekoliko ciklusa dualnog obrazovanja u saradnji sa srednjim školama.

- U tri škole na teritoriji grada Vranja imamo četiri obrazovna profila po sistemu dualnog obrazovanja.

Svesni smo da je ovaj sistem obrazovanja bitan i značajan za razvoj lokalne samouprave, ali i čitave države, jer bi se na taj način znatno smanjila nezaposlenost posle završenog školovanja.

U narednom periodu, lokalna samoprava će preko Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje doneti određene mere kako bi dodatno motivisali roditelje i decu, ali i privrednike da učestvuju u ovakvom vidu obrazovanja - istakao je Milenković.

Sastanku je prisustvovala i načelnica Školske uprave za Jablanički i Pčinjski okrug Marina Ilić.

Nakon toga, pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić održala je sastanak sa direktorima srednjih škola sa teritorije Pčinjskog okruga, na temu upisa učenika po dualnom modelu obrazovanja.

Tom prilikom, istakla je da je Vranje danas obrazovni centar Pčinjskog okruga, gde su se okupili predstavnici svih 6 opština.

Najnovije vesti