Grigorije: Neki crkveni velikodostojnici namerno odbijali apele o koroni

Vranje/Beograd - Vladika diseldorfski i nemački Grigorije izjavio je da su neki teolozi i crkveni velikodostojnici namerno odbijali apele medicinskih radnika o uzdržavanju od svega što bi moglo pogoršati situaciju zbog korone, "glumeći hrabrost i pozivajući se na veru", i ocenio da to "otvoreno treba priznati".

- Dok su nas najbolji sveštenici i teolozi upozoravali i pozivali nas na brigu i staranje o drugima, pojedinci su nastupali tako samouvereno, kao da znaju sve o svemu, govoreći o konkretnim ljudima koji umiru kao o zanemarivim brojkama - rekao je vladika Grigorije u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NiN.

On je dodao da niko od njih, dok su sve to govorili "pokazujući hrabrost isključivo na rečima", nije otišao ni u jednu kovid bolnicu ili ambulantu "da tamo pokaže hrabrost i ljudskost na delu".

- I kako su pojedini autori već lepo primetili, nijedan od takvih, kada bi se sam zarazio, nije odbio ne samo lekarsku pomoć, već ni povlašćeni tretman, nimalo ne misleći pritom o drugima, nesrećnim i potrebitim bližnjima kojima su životne okolnosti takve da nisu mogli izbeći da se zaraze, a koji su zbog tuđe neodgovornosti i sebičluka ostali bez mogućnosti da se leče, budući da je ionako ograničen broj mesta rezervisan za privilegovane - napisao je vladika Grigorije.

Kako je dodao, "ponekad su, doduše, takvi neodgovorni stavovi i postupci plod neznanja ili nekog podsvesnog straha njihovih počinilaca, pa im se može i treba oprostiti".

Najnovije vesti