Gradsko veće donelo paket mera za pomoć ugostiteljstvu i turizmu

Na sednici Gradskog veća u ponedeljak usvojen je predlog gradonačelnika Vranja, donete odluke i paket mera za pomoć privrednicima u oblasti ugostiteljstva i turuzma, čije je poslovanje, usled pandemije Covid-19, najviše pogođeno na području grada Vranja, rečeno je na konferenciji za medije nakon sednice.

Usvojen je Nacrt odluke o dopunama odluke o naknadama za korišćenje javnih površina.

Ovom odlukom privrednim subjektima registrovanim za ugostiteljsku delatnost umanjuje se naknada za korišćenje prostora na javnim površinama za 90 odsto.

Umanjenje se odnosi na bašte otvorenog i zatvorenog tipa.

Takođe, usvojen je Nacrt odluke o izmeni i dopuni odluke o boravišnoj taksi, gde je predviđeno smanjenje boravišne takse za 8,3 odsto.

U sklopu mera za podsticaj razvoja turizma na teritoriji grada Vranja usvojena je i odluka o izmeni i dopuni odluke o naknadama za usluge koje pruža gradska uprava, a kojom se briše naknada takse za fizička lica za kategorizaciju objekta za smeštaj turista.

Usvojen je u ponedeljak i tekst javnog oglasa za otuđenje pokretnih stvari u svojini grada Vranja, a konkrento reč je o prodaji žičare "Duboka" koja se nalazi na Besnoj kobili.

Početna cena za otuđenje, koju je odredio sudski veštak, iznosi 20,94 miliona dinara.

Javni poziv biće objavljen u dnevnim novinama Srpski telegraf i na sajtu grada.

Većnici su usvojili nacrt Odluke o izmeni i dopuni odluke o materijalnoj podršci porodicama sa decom na teritoriji grada Vranja.

Izmena se odnosi na pojednostavljenje postupka za dobijanje pomoći, što će roditeljima olakšati ostvarivanje ovog prava.

Većnici su usvojili i Izveštaj o realizaciji projekata, odnosno o utrošenim sredstvima za crkve i verske zajednice za 2020. godinu.

Usvojen je i Tekst javnog poziva za podnošenje zahteva za dodelu podsticajnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada Vranja u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

- Dobijena je saglasnost resornog Ministarstva i Gradskog veća na Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Vranje za 2021. godinu.

Javni poziv će biti objavljen na sajtu grada i njime će biti obuhvaćene dve mere, veštačko osemenjivanje i iskop bunara u ruralnom području.

Za ove mere iz budžeta grada opredeljena su sredstva od po 2 miliona dinara - rekla je Danijela Milosavljević, gradska većnica za lokalnu samoupravu.

U nastavku sednice usvojen je Tekst javnog poziva za dodelu finansijskih sredstava za realizaciju programskih aktivnosti uspostavljanja i jačanja udruženja u oblasti poljoprivrede na teritoriji grada Vranja za 2021. godinu.

Predmet javnog poziva je dodela subvencija u cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje i zaštite poljoprivrednih resursa od elementarnih nepogoda.

Za ove namene predviđena su sredstva u iznosu od 8 miliona dinara.

Gradski većnici doneli su i zaključak o prodaji sezonskog cveća do 30. juna u Ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, na potezu od zgrade nekadašnjeg SDK do kraja šetališta prema gradskoj upravi.

Donet je zaključak o uskršnjoj prodaji u periodu od 24. aprila do 1. maja na platou ispred stare i nove pošte.

GRAD PODRŽAO 18 MEDIJSKIH PROJEKATA

Na sednici je usvojen Predlog Komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Vranja u 2021. godini.

- Na pomenuti konkurs pristiglo je 37 prijava, od čega je podržano 18 projekata. Za ove namene iz gradskog bužeta predviđena su sredstva u iznosu od 18 miliona dinara. Od toga 14 miliona dinara opredeljeno je za sufinansiranje televizijskih projekata i 4 miliona dinara za projekte ostalih medija. Četiri projekta nisu razmatrana zbog odluke Saveta za štampu, kojom im je izrečena mera opomene - rekla je Zorica Jović, zamenica gradonačelnika.

Kako su raspodeljene pare za medijske projekte pogledajte u video klipu u nastavku.

Najnovije vesti