Gradski štab za vanredne situacije: Opet funkcioniše civilna zaštita

Odluka o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Vranja usvojena je u petak na drugoj redovnoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Komandant štaba, gradonačelnik Slobodan Milenković između ostalog rekao je da je to "veoma važna odluka".

"Njome se, između ostalog, definišu načela po kojima se postupa u sistemu smanjenja rizika od katastrofa, određuju subjekti i snage sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama, dužnosti gradskih organa u zaštiti i spasavanju, obaveze izrade procene rizika od katastrofa, plan zaštite i spasavanja, kao i plan smanjenja rizika od katastrofa.

Za organizaciju i sprovođenje preventivnih mera zaštite i pokretanje početnih aktivnosti u slučaju pojave ili najave opasnosti po ljude i materijalna dobra, Gradski štab za vanredne situacije imenovaće poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite u mesnim zajednicama i za svako naseljeno mesto.

Poverenici i zamenici poverenika u naseljima preduzimaju neposredne mere za učešće građana u sprovođenju mera i zadataka civilne zaštite i lične i uzajamne zaštite", rekao je gradonačelnik.

Na sednici u petak razmatran je i usvojen Plan rada ovog gradskog tela za 2022. godinu, kao i Poslovnik o radu štaba.

Takođe je usvojen Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije za 2021. godinu.

Najnovije vesti