Gradska biblioteka iznosi pred javnost legat Vranjanke Vere Cenić

Legat Vere Cenić, profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice iz Vranja, koja je preminula 2020. godine, Javna biblioteka Bora Stanković u Vranju učiniće dostupnim javnosti na svečanosti u subotu 26. novembra u 12 sati u prostorijama biblioteke.

Legat Vere Cenić sadrži oko 1.800 knjiga, monografija i drugih publikacija i oko 1.400 brojeva raznih časopisa.

Cenićeva je rođena 26. novembra 1930. godine u Vranju, kao najstarija od četiri ćerke vranjske porodice Petković.

Magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost.

Kao profesor jezika i književnosti radila je trideset godina u osnovnoj i srednjoj školi, a poseban pečat ostavila na Pedagoškoj akademiji, današnjem Pedagoškom fakultetu u Vranju.

Generacije učenika i studenata Pedagoške akademije sa pijetetom pamte njene časove i danas nose u živom sećanju slikovito tumačenje književnih dela, trudeći se da u svom poslu primenjuju sličan metod.

Decenijama se bavila naučnim i književnim radom.

Eseje, oglede i studije, ponajviše o najpoznatijem Vranjancu, piscu Borisavu Stankoviću objavljivala je u mnogobrojnim listovima i časopisima.

Može se reći da je svojim angažmanom i delom kreirala osoben kulturni milje u Vranju, cenjen na širom prostoru srpskog nacionalnog bića.

Prof dr Vera Cenić bila je i prvi kustos - pedagog Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju.

Napisala je "Vodić kroz muzej kuću Borisava Stankovića".

Urbana je legenda da je sačuvala piščevu rodnu kuću u Vranju od sigurnog, planiranog rušenja 1964. godine.

Književnica Slavica Goronja uvrstila ju je među deset najznačajnijih žena koje su ostavile pečat u srpskoj nacionalnoj baštini i predstavila u knjizi Žene govore.

Godine 2013. dr Vera Cenić dobila je Specijalno javno priznanje grada Vranja "31. januar", za životno delo u nauci i književnom radu, 2017. Specijalnu povelju Pedagoškog fakulteta i mnoge druge nagrade.

Objavila je književnu studiju Ogledi o Borisavu Stankoviću (1988), knjige Kanjec filjma (1994), autobiografski roman o golootočkom iskustvu (pogledaj odlomak), Retorika (sa Sunčicom Denić) 1995, mnogobrojne eseje, oglede i tekstove o književnosti i Bori Stankoviću.

Posle 2013. godine, sa suprugom prim. dr Gradimirom Cenićem, čuvenim vranjskim hirurgom, doživela je poznu i zakasnelu sudsku rehabilitaciju po vlastitom zahtevu, a zbog neopravdanog suđenja i vremena provedenog na Golom otoku u vreme Rezolucije Informbiroa, u periodu 1950/51.

Najnovije vesti