Gradonačelniku usvojen izveštaj: Milenković potencirao finansijsku stabilnost

Na sednici lokalnog parlamenta u četvrtak odbornici su usvojili Izveštaj o radu gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića za 2020. godinu.

Milenković je u svom izlaganju kazao da su tokom 2020. godine sve aktivnosti bile su usmerene "ka obezbeđenju uslova za redovno funkcionisanje lokalne samouprave", kao i prema "izvršavanju zadataka iz nadležnosti utvrđenih zakonom i Statutom grada".

U izveštajnom periodu, pored redovnih aktivnosti, gradonačelnik je bio angažovan i na prevenciji, kontroli i sprečavanju širenja koronavirusa.

- Formiran je Кrizni štab za suzbijanje i sprečavanje širenja koronavirusa na teritoriji grada Vranja koji je permanentno pratio epidemiološku situaciju, odnos uzorkovanih, zaraženih i negativnih na korona virus, i u skladu sa tim donosio mere, zaključke, preporuke, a sve u cilju smanjenja rizika od širenja virusa.

Pored epidemioloških donete su i druge mere, pre svega ekonomske i socijalne.

Aktivnost u oblasti finansija i budžetskog sistema odvijala se u skladu sa zakonskim propisima, pre svega u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i Odlukom o budžetu grada Vranja za 2020. godinu, koja je zbog promena u ostvarivanju planiranih prihoda i potrebe drugačijeg strukturiranja izvršenja rashoda, pretrpela izmene i dopune.

U toku 2020. godine, potrebno je istaći otvorenost i javnost koja je bila prisutna kako u procesu izvršenja budžeta za tekuću godinu, tako i u procesu izrade nacrta budžeta za narednu godinu.

U trošenju budžetskih sredstava se postupalo u skladu sa zakonom, polazeći od Odluke o budžetu grada Vranja za 2020. godinu.

Raspoloživa sredstva su usmeravana za izmirenje zakonom utvrđenih obaveza i za obavljanje redovnih aktivnosti budžetskih korisnika, a sve u skladu sa njihovim planovima i programima.

U trošenju budžetskih sredstava sačuvana je stabilnost finansijskog sistema - rekao je Milenković.

Milenković je, osvrćući se se na rad i delovanje i u svim ostalim oblastima, kao što su socijalna zaštita, obrazovanje, kultura, sport, istakao i finansijsku podršku nadležnim ustanovama i preduzećima.

- U toku 2020. godine nastavljeno je temeljno i sistematsko poboljšanje uslova za poslovanje u Vranju, u cilju privlačenja novih investicija, koje imaju stratešku ulogu u razvoju privrede, jer se otvaranjem novih radnih mesta smanjuje stopa nezaposlenosti, zatim uvode nove savremene tehnologije i metode rada, te se samim tim utiče i na tehnološki razvoj naše sredine.

Posebno je važno istaći usvajanje Plana razvoja grada Vranja za period 2021-2031.

Reč je o razvojnom dokumentu kojim se utvrđuju opšti pravci razvoja i mere u oblastima koje su u nadležnosti i od značaja za lokalnu zajednicu.

Usvojen je Generalni urbanistički plan, kao strateški dokument koji je usklađen sa potrebama lokalne zajednice, koji će se koristiti u procesu praktičnog urbanističkog planiranja u Vranju.

Usvojen je i Plan generalne regulacije zone 1 u Vranju, koji je takođe prilagođen savremenim potrebama i interesima građana i potencijalnih investitora - istakao je Milenković.

Tokom 2020. godine preduzete su mnogobrojne aktivnosti u cilju realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, te je u rekordnom roku završena jedna od četiri zgrade u kompleksu, a ukupno 39 porodica dobilo priliku da se useli u novi stan.

- Proteklu godinu obeležila je izgradnja prvog ritejl parka „Zona“ u Vranju.

Izgradnjom ovog reprezentativnog objekta, grad Vranje je postao centar trgovine celog Pčinjskog upravnog okruga.

Vrednost izgradnje ovog modernog tržnog centra je utoliko veća, jer je posao dobilo 200 radnika.

Tokom protekle godine grad Vranje posetili su predsednica Vlade Republike Srbije, brojni ministri u Vladi, ambasadori stranih zemalja u Srbiji, i na taj način pružili podršku za razvoj ovog dela Srbije.

I pored toga što je pandemija izazvana koronavirusom uticala na sve oblasti života ipak su održane brojne tradicionalne manifestacije, a radilo se i na održavanju postojećih i izgradnji novih infrasrukturnih objekata - rekao je on.

GRADIMIR JOVANOVIĆ ZAMENIK PREDSEDNIKA

Na desetoj sednici Skupštine grada Vranja u četvrtak, dopunom Dnevnog reda, odbornici su za zamenika predsednika Skupštine grada izabrali Gradimira Jovanovića, diplomiranog pravnika u penziji, a za zamenicu sekretara Skupštine Irenu Jovanović, diplomiranu pravnicu iz Vranja.

Gradonačelnik Milenković predstavio je potom Izveštaj o radu Gradskog veća, koji je i usvojen.

- Utvrđivanjem Odluke o rebalansu budžeta za 2020. godinu i Odluke o budžetu za 2021. godinu od strane Gradskog veća i upućivanje Skupštini grada na razmatranje i usvajanje u zakonom predviđenim rokovima, omogućeno je funkcionisanje organa lokalne samouprave u Vranju.

Obzirom da je u 2020. godini počela borba protiv virusa COVID 19, te parlamentarnim i lokalnim izborima, suočeni smo smanjenjem tekućih prihoda u budžetu grada za 236 miliona dinara u odnosu na 2019. godinu, te je uložen maksimalni trud da se omogući normalno funkcionisanje budžetskih korisnika i nastavak realizacije kapitalnih investicija u onoj meri u kojoj se ne bi ugrozila finansijska stabilnost budžeta grada Vranja.

U 2020. godini Republika Srbija je aktivno podržavala Grad Vranje transferima u ukupnoj vrednosti od 219 miliona dinara za realizaciju kapitalnih investicija (Rekonstrukcija bolnice, Muzeja, gradski park, uređenje Istorijskog arhiva i dr), transferima za rad Predškolske ustanove, realizaciju projekta geronto-domaćica, Prihvatilišta i ličnih pratilaca kod Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite i za pomoć budžetu grada usled smanjenih priliva - naglasio je Milenković.

Grad Vranje, dodao je, bio jedan od prvih u Srbiji koji je doneo paket mera pomoći privredi urađen u konsultaciji sa Privrednom komorom i privrednicima.

- Paket pomoći je podrazumevao umanjenje komunalne takse za isticanje firme u iznosu od 15 odsto na godišnjem nivou, oslobađanje plaćanja naknade za korišćenje javnih površina u periodu vanrednog stanja za ugostitelje, mogućnost odlaganja plaćanja poreza na imovinu, kao i mogućnost odlaganja i reprogram postojećih obaveza prema javnim preduzećima - rekao je Milenković.

Gradsko veće održalo je ukupno 52 sednice - 16 u redovnoj proceduri i 36 vanrednih.

Razmatrana su 452 pitanja, doneta 352 zaključaka, 167 rešenja, 46 odluka, 13 pravilnika, četiri programa, četiri naredbe, jedna preporuka i jedno uputstvo.

Najnovije vesti