Grad uložio oko milion dinara u ekonomsko osnaživanje Roma

U Vranju su uručeni sertifikati pripadnicima romske nacionalne manjine koji su završili kurseve za različita zanimanja u okviru projekta „Povećanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja kroz model poslovnih simulacija i unapređenje poslovnih veština”.

Tom prilikom zamenica gradonačelnika Zorica Jović izrazila je zadovoljstvo zbog velikog interesovanja pripadnika nacionalnih manjina, pre svega Roma, za sprovedene obuke.

- Ovo je nastavak aktivnosti, u okviru projekta koji traje već dve godine.

Drago mi je da ste uspešno završili još jedan ciklus edukacije koji će vam omogućiti prijavu na tržište rada, a samim tim otvoriti mogućnost za dobijanje posla.

Ovo je dokaz da lokalna samouprava podjednako brine o svim građanima u cilju poboljšanja i unapređenja uslova života - rekla je Jović.

Za ove namene iz bužeta grada izdvojeno je skoro milion dinara.

- Lokalna samouprava će i u narednom periodu nastaviti da pruža svaki vid pomoći i podrške, u cilju povećanja mogućnosti zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u lokalnoj zajednici”, istakla je zamenica gradonačelnika.

Gradski većnik Dejan Ivanović dodao je da uspešno završen još jedan deo procesa prekvalifikacije i dokvalifikacije pripadnika romske nacionalne manjine sa teritorije grada Vranja i gradske opštine Vranjska Banja.

- Ovaj ciklus obuke trajao je dva meseca i obuku je završilo 50 kandidata za zanimanja frizer, fizioterapeut, kozmetičar, kuvar.

Na ovaj način mladim Romima i Romkinjama smo pomogli da se edukuju i dobiju sertifikate.

Samim tim, otvorena je mogućnost za pokretanje sopstvenog biznisa ili zapošljenja u privatnom ili javnom sektoru.

U narednom periodu nastavićemo sa ovakvim aktivnostima u cilju ekonomskog osnaživanja i poboljšanja života i rada pripadnika nacionalnih manjina - naglasio je Ivanović.

Jovićeva i Ivanović su uručili sertifikate polaznicima.

Najnovije vesti