Grad i EU pomažu Romima da se uključe u aktivno traženje posla

Gradski većnik za manjine grada Vranja Dejan Ivanović potpisao je u sredu Memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Povećanje zapošljavanja mladih Roma i Romkinja kroz model poslovnih simulacija i unapređenja poslovnih veština" sa Irenom Mladenović, koordinatorkom projekta i Zvezdanom Ramićem iz Romskog kulturnog centra u Vranjskoj Banji.

- Grad Vranje, u saradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva, Internacionalnim konzorcijumom iz Vranja i Romskim kulturnim centrom iz Vranjske Banje, učestvovao je na ovom projektu koji smo dobili od Evropske Unije i Stalne konferencije gradova i opština.

Ovo je program podrške EU inkluziji Roma, a sve u cilju osnaživanja lokalne zajednice, pre svega romske nacionalne manjine.

Nadam se da ćemo na ovaj način unaprediti život Roma i svih ugroženih kategorija stanovništva.

Projekat će trajati dvanaest meseci, a vrednost iznosi 52.000 evra - rekao je Ivanović.

Koordinatorka projekta Irena Mladenović istakla je da je u okviru ovog projekta predviđeno i održavanje Sajma zapošljavanja.

- Ovo je jedinstvena prilika da se naši korisnici, a pre svega pripadnici romske nacionalnosti uključe u proces aktivnog traženja posla.

Takođe, u Informativnom centru, koji se nalazi u prostorijama Internacionalnog konzorcijuma u Vranju, mogu se dobiti sve informacije o potrebnim zanimanjima i mogućim prekvalifikacijama i dokvalifikacijama - istakla je Mladenović.

Zvezdan Ramić iz Romskog kulturnog centra u Vranjskoj Banji dodao je da će za 60 učesnika, pripadnika romske nacionalne manjine koji su završili srednju školu, biti organizovana priprema za zapošljavanje u smislu pisanja CV-a.

Za pedeset, pak, učesnika sa preko 50 godina biće organizovana prekvalifikacija ili dokvalifikacija za određena zanimanja, a sve u cilju povećanja stepena zaposlenosti Romske nacionalne manjine.

Najnovije vesti