Grad će pomoći osobama sa autizmom (FOTO, VIDEO)

Drugi april, Svetski dana osoba sa autizmom, obeležen je u Vranju manifestacijom pod sloganom „Različiti, ali jednaki“.

Danijela Savić, predsednica Udruženja "Govori glasno", izjavila je tim povodom za VranjeNews da je, nažalost, ovo jedini dan u godini kada se skreće pažnja javnosti na problem koji imaju deca sa autizmom.

- Želimo da skrenemo pažnju na to da nam je za rešavanje nagomilanih problema nedovoljan samo jedan dan u godini kada imamo pažnju javnosti, potrebno nam je mnogo više.

Potrebni su nam svi dani, treba nam rana intervencija, vreme logopeda, bolja inkluzija vrtićima i osnovnim školama, pravo na odabir srednje škole i poslova, a ne smeštanje u pojedine institucije, jer smo i mi deo društva, našeg grada i države i želimo da probudimo svest svih o tome tokom cele godine - rekla je Savićeva.

Tim povodom, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, koji se susreo sa članovima udruženja - organizatora manifestacije, rekao je da je Grad isplanirao i pokrenuo akciju da se u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju opremi specijalizovani kabinet za decu sa posebnim potrebama.

Organizatori manifestacije i šetnje Vranjem bili su Udruženje „Govori glasno“ i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“.

Priređeno je druženje učenika osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Dositej Obradović“ sa decom sa autizmom.

Ne postoji tačan podatak o broju osoba sa autizmom u Srbiji.

Prema poslednjim evropskim statistikama jedan odsto ukupne populacije ima neki oblik poremećaja iz autističnog spektra.

Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština UN 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, a plava je boja autizma.

Najnovije vesti