Građani Preševa u nedelju će izabrati novu lokalnu vlast

Vranje - Građani opštine Preševo u nedelju 28. marta izaći će na vanredne lokalne izbore, na kojima treba da izaberu 38 odbornika za novi saziv lokalnog parlamenta.

Oni će na glasačkom listiću birati jednu od sedam partija ili koalicija koje pretenduju da budu učesnici u vršenju lokalne vlasti u naredne četiri godine.

Na glasačkom listiću na mestu broj 1, biće lista Alternarive za promene (AP), koju predvodi aktuelni predsednik opštine, harizmatični Šćiprim Arifi, Albanac koje je godinama radio u Nemačkoj.

Za mesto broj 2 izborio se Pokret za reforme (PZR), a na čelu liste je profesor Sami Saliju, aktuelni predsednik Skupštine opštine, koji se pre pet godina sa pristalicama odvojio od Demokratske partije Albanaca (DPA).

Na poziciji broj 3 na glasačkom listiću biće Demokratske partije Albanaca (DPA), koju već godinama predvodi Ragmi Mustafa, čovek koji je pobedivši Rizu Halimija 2006. godine u dva mandata bio predsednik najjužnije srpske opštine.

Listu Partije za demokratsko delovanje (PDD), najjače partije među Albancima juga Srbije, na mestu broj 4 predvodiće Ardita Sinani, koja je do 2017. godine bila predsednica skupštine, a od te godine predsednica opštine Preševo.

Na mestu broj 5 je lista Demokratske unije Albanaca (DUA), koju ovoga puta predvodi Naser Aziri, bivši član Demokratske partije Albanaca od njenog osnivanja 1990. godine.

Dosadašnji potpredsednik opštine Armend Aliju, koji se sa pristalicama otcepio od Alternative za promene Šćiprima Arifija, predvodiće listu pod nazivom Demokratska alternativa Albanaca, a na listiću će biti pod rednim brojem 6.

Na poslednjem 7. mestu na glasačkom listiću biće Koalicija srpskih partija koju će predvoditi Branko Trajković, predsednik lokalnog odbora SNS.

Podsećanja radi na takođe vanrednim izborima u Preševu, održanim januara 2018. godine, najviše mandata (15) osvojila je Alternativa za promene Šćiprima Arifija, ispred Demokratske partije Albanaca (11) i Partije za demokratsko delovanje (6).

Na poslednjim izborima, januara 2018. godine na 38 izbornih mesta u birački spisak bilo je upisano 38.860 birača, a na izbore je izašlo 47,58 odsto upisanih.

Najnovije vesti