Građani Preševa biraju novu lokalnu vlast

Vranje - Građani opštine Preševo u nedelju 28. marta izlaze na vanredne lokalne izbore, na kojima treba da izaberu 38 odbornika za novi saziv lokalnog parlamenta.

Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a građani će moći da glasaju do 20 časova.

Svih 38 biračkih mesta otvoreno je na vreme.

Predsednik Opštinske izborne komisije Kenan Kamberi izjavio je da se na biralištima poštuju sve epidemiološke mere, te da ulaz na biračko mesto "nije dozvoljen ako građani ne nose zaštitne maske".

Oni na glasačkom listiću biraju jednu od sedam partija na mandat od četiri godine.

Na glasačkom listiću na mestu broj 1 je lista Alternative za promene (AP), koju predvodi aktuelni predsednik opštine Šćiprim Arifi, Albanac koje je godinama radio u Nemačkoj.

Za mesto broj 2 izborio se Pokret za reforme (PZR), a na čelu liste je profesor Sami Saliju, aktuelni predsednik Skupštine opštine, koji se pre pet godina sa pristalicama odvojio od Demokratske partije Albanaca (DPA).

Na poziciji broj 3 na glasačkom listiću je Demokratske partije Albanaca (DPA), koju već godinama predvodi Ragmi Mustafa, čovek koji je pobedivši Rizu Halimija 2006. godine u dva mandata bio predsednik najjužnije srpske opštine.

Listu Partije za demokratsko delovanje (PDD), najjače partije među Albancima juga Srbije, na mestu broj 4 predvodi Ardita Sinani, koja je do 2017. godine bila predsednica skupštine, a od te godine predsednica opštine Preševo.

Na mestu broj 5 je lista Demokratske unije Albanaca (DUA), koju ovoga puta predvodi Naser Aziri, bivši član Demokratske partije Albanaca od njenog osnivanja 1990. godine.

Dosadašnji potpredsednik opštine Armend Aliju, koji se sa pristalicama otcepio od Alternative za promene Šćiprima Arifija, predvodi listu pod nazivom Demokratska alternativa Albanaca, a na listiću će biti pod rednim brojem 6.

Na poslednjem 7. mestu na glasačkom listiću biće Koalicija srpskih partija koju predvodi Branko Trajković, predsednik lokalnog odbora SNS.

Na glasanju u Preševu borba za vlast vodiće se između albanskih lista.

Favoriti su Arifijeva AP, potom PDD i DPA.

Sve srpske partije na izborima nastupaju zajedno na jedinstvenoj listi "Aleksandar Vučić – Budućnost Preševa", na kojoj se nalazi 13 kandidata raznih srpskih partija iz Preševa - SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici.

U biračkom spisku je 42.000 birača.

Ovo su vanredni lokalni izbori jer su u Preševu nakon raspuštanja skupštine u decembru 2020. godine uvedene privremene mere.

Osim u ovom gradu vanredni lokalni izbori u nedelju se održavaju u Zaječaru i Kosjeriću.

Najnovije vesti