Građani od danas mogu da ostvare javni uvid u projekat Vetroelektrane Poljanica

Rani javni uvid u Plan detaljne regulacije Vetroelektrane Poljanica, koja bi trebalo da se gradi u ovom planinskom području kod Vranja, oglasilo je Odeljenje za urbanizam, imovinsko pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine i Komisija za planove Skupštine grada Vranja.

Rani javni uvid biće omogućen u periodu od petnaest dana - od 9. do 23. februara.

Elaborat za rani javni uvid biće izložen na internet stranici grada Vranja, kao i u prostorijama Odeljenja za urbanizam, imovinsko pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine (Ulica Ive Lole Ribara broj 1, prvi sprat) u Vranju, svakog radnog dana od 11 do 13 časova, uz obezbeđenu stručnu pomoć za pružanje potrebnih informacija, tumačenja pojedinih rešenja i eventualnog davanja primedbi na plan.

Grad Vranje, kao nosilac izrade Plana detaljne regulacije Vetroelektrane Poljanica organizuje ovaj javni uvid s ciljem "upoznavanja javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, mogućim rešenjima za razvoj prostorne celine, očekivanim efektima planiranja i sl".

"Pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe i sugestije u pisanoj formi Odeljenju za urbanizam, imovinsko pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine Gradske uprave Vranje – Komisiji za planove, Kralja Milana 1, 17501 Vranje, tokom trajanja ranog javnog uvida, zaključno sa 23. februarom.

Primedbe i sugestije pravnih i fizičkih lica, koje evidentira nosilac izrade predmetnog plana detaljne regulacije, mogu uticati na planska rešenja", navode iz Gradske uprave.

Odluka o izradi Plana detaljne regulacije Vetroelektrane Poljanica objavljena je u Službenom glasniku grada Vranja (broj 32/22).

Odluka o pristupanju izradi strateške procene uticaja Plana detaljne regulacije Vetroelektrane Poljanica na životnu sredinu, pak, objavljena je u Službenom glasniku grada Vranja (broj 26/22).

Jedan odsto bruto prihoda gradu

Kako podseća E-kapija, Windflow West iz Beograda planira gradnju vetroelektrane Poljanica u Vranju, a ugovor sa Gradom sklopljen je u novembru prošle godine. Prema Planu detaljne regulacije koji se nalazi na ranom javnom uvidu, a čiji je obrađivač JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, preliminarne granice Plana obuhvataju područje od oko 249,22 ha - delove katastarskih opština Trstena, Roždace, Dobrejance i Stance. Prostor je neizgrađen, a čine ga poljoprivredno i šumsko zemljište. Ne nalazi se ni u jednoj zoni zaštite prirodnih i kulturnih dobara. Prema Planu, na poljoprivrednom zemljištu moguće je graditi objekte za korišćenje obnovljivih izvora energije, a na šumskom zemljištu moguća je zgradnja objekata za korišćenje obnovljivih izvora energije malih kapaciteta (male elektrane i drugi slični objekti) i eksploataciju mineralnih sirovina ako je površina šuma i šumskog zemljišta manja od 15 hektara. Podsetimo, beogradska firma se nakon izgradnje vetroelektrane obavezala da Gradu plaća naknadu od 1 odsto bruto prihoda od ostvarene prodaje električne energije

Najnovije vesti