Godišnjica Ristovačkog stradanja: Podsećanje na junake Topličkog ustanka

Ovde smo da još jednom iskažemo zahvalnost prema delima, požrtvovanju i herojstvu učesnika Topličkog ustanka.

Ovde smo da jedni druge podsetimo na junake čija je želja za slobodom bila moćnija od oružja neprijatelja, a nada za bolju budućnost jača od bestijalnosti okupatora - rekao je na obeležavanju 102. godišnjice Ristovačkog stradanja predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

U Ristovcu je parastosom i polaganjem venaca i cveća na spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. godine obeležena godišnjica Ristovačkog stradanja.

- Birajmo mir i slobodu, poštujmo pravo na različitost, težimo međunarodnoj saradnji, ali sa jasnom porukom da ćemo ljubavlju prema narodu i zemlji, diplomatski, mudro i odgovorno braniti nacionalne granice, srpski jezik i identitet - dodao je Tričković.

U ime Okružnog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije prisutnima se obratila Olivera Đorđević poručujući da je "mladim Ristovčanima, a pre svega potomcima stradalih predaka ostavljeno u amanet da svake godine 18. maja odaju dužnu poštu svojim precima".

- Nikad ne zaboravimo ove i druge postradale koji su smisao slobode nama nametnuli primerom svog žrtvovanja - rekla je Đorđevićeva.

Na spomenik su cveće i vence položile delegacije grada Vranja, Udruženja potomaka, SUBNOR-a, vojske, predsednik MZ Ristovac sa saradnicima i meštani.

U programu su nastupili učenici i hor OŠ 1.maj u Ristovcu.

Najnovije vesti