Godišnjica Ristovačkog stradanja: Ne samo sećanje, već i zahvalnost žrtvama

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu je obeležena 104. godišnjica "Ristovačkog stradanja".

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković podsetio je na istorijske činjenice, borbu srpskih ustanika, kao i na stravičnu odmazdu tokom koje su u maju 1917. godine bugarski okupatori spalili nedužne meštane Ristovca.

- Prolazak čete Кoste Pećanca kroz Ristovac poslužio je Bugarima kao izgovor da spale kuće u ovom mestu i da na svirep način ubiju njegove žitelje.

Danas obeležavamo 104. godišnjicu Ristovačke tragedije i odajemo počast nedužnim meštanima koji su stradali od okupatora.

I ne samo njima, već i svim ostalim Srbima koji su stradali u tim neviđenim kaznenim ekspedicijama, kada su okupatori masovno ubijali i civile, starce, žene i decu.

Uprkos ovakvoj kataklizmi, srpska država je opstala.

Opstao je srpski narod da se s ponosom seća svih žrtava - rekao je Tričković.

On je dodao da se danas ne samo sećamo žrtava, "već ih i sa zahvalnošću pominjemo".

- Njihova žrtva i naše slobodno nebo zaslužuju da se mi, njihovi potomci, uvek zalažemo za dijalog, za unapređenje svih međuetničkih i međudržavnih odnosa, kao i za politiku mira, tolerancije i razvoja našeg društva - naglasio je Tričković.

Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, potencirala je "težinu žrtve" koju su podnela 53 meštana Ristovca, stradala tom prilikom.

- Svako parče zemlje natopljeno krvlju žrtava mora se poštovati - istakla je Đorđević.

Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije grada Vranja, vojske, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR-a i učenika osnovne škole u Ristovcu.

Najnovije vesti