Godišnjica od donošenja odluke o podizanju Topličko-jablaničkog ustanka

Vranje - Važna godišnjica iz srpske istorije - 106 godina od savetovanja srpskih četničkih vojvoda u selu Obilić kod Bojnika, na kojem je doneta odluka o podizanju Topličko-jablaničkog ustanka 1917. godine - obeležena je u organizaciji Saveza potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije – Regionalnog odbora za jugoistočnu, u selu Obilić u Jablaničkom okrugu.

Prof. dr Dejan Antić, istoričar i predsednik Regionalnog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije, govoreći na licu mesta o zboru u Obiliću i izbijanju ustanka, podsetio je da je "nejač Srbije u kasnu jesen 1915. godine teško podnela povlačenje srpske vojske put Albanije i Krfa".

"Dolaskom germanskih i bugarskih okupacionih trupa, porobljeni narod bio je izložen politici zločina, nasilne asimilacije, pljačke i deportacije.

Kap koja je na jugu zemlje prelila čašu jeste odluka bugarskih okupacionih vlasti da mobilišu srpsku decu u bugarsku vojsku.

Da golobrade sinove suprostave svojoj braći, očevima i stričevima na Solunskom frontu.

Da srpska mladež gine za Ferdinanda Koburškog i Bugarsku od Crnog mora do Morave i Ohrida.

Ali, to se nije dogodilo", konstatovao je Antić u svom obraćanju.

On je dodao da su Srbi "radije birali borbu i smrt umesto izdaje i sramote".

"I zbog toga su već u januaru 1917. godine šume postale utočište odbeglih i naoružanih srpskih mladića.

I zato je u selu Obilić u Jablaničkom srezu 21. i 22. februara 1917. godine oko 300 četničkih starešina iz južne Srbije - sa Pećancem, Vojinovićem, Vlahovićima i Radovićem na čelu - donelo odluku o podizanju opšteg narodnog ustanka.

Onom čuvenom proklamacijom od 24. februara započela su ustanička dejstva i od toga dana okupatorskim vojnicima u južnoj Srbiji ledila se krv u žilama", kazao je Antić.

On je dodao da se ustanak "rasplamsao i širio neslućenom brzinom".

"Od Kopaonika i Radan planine do Kukavice, Jastrpca i Južne Morave formirana je četnička država koja je trajala tek nekoliko nedelja.

Ali, bez obzira na kratkoću trajanja komitske države, moramo priznati da tokom Velikog rata nigde, ali nigde osim na jugu Srbije narod nije u tako velikom broju ustao protiv okupatora.

Pa, iako 13.000 slabo naoružanih ustanika nije imalo snage da se dugotrajno odupre dobro opremljenim austrougarsko-bugarskim jedinicama od blizu 60.000 vojnika, Topličko-jablanički ustanak 1917. godine dokazao je i zvaničnoj Sofiji i celoj Evropi da sa Srbijom još nije završeno, da Srbi nisu narod za potcenjivanje i da je srpska ideja o slobodi i državotvornosti neuništiva", kazao je Antić.

Obeležavanju 106. godišnjice od donošenja odluke o podizanju ustanka u selu Obilić prisustvovali su predstavnici Opštine Bojnik, direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Evgenij Filatov, potpredsednik Republičkog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije Veroljub Trajković, predsednici gradskih i opštinskih odbora Saveza potomaka ratnika i meštani Obilića.

Posle obraćanja organizatora, prisutne delegacije položile su vence na spomen obeležje podignuto u znak sećanja na topličko-jablaničke ustanike.

Republički odbor Saveza potomaka ratnika Srbije ovu svečanost je organizovao uz podršku rukovodstva opštine Bojnik i svojih okružnih, gradskih i opštinskih odbora na teritoriji Jablaničkog i Topličkog upravnog okruga.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...