Godišnjica napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri

Vranje - U nedelju 12. aprila navršava se 21 godina od NATO napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kome je poginulo 15, a više od 50 putnika povređeno.

Neki izvori tvrde da je bilo više žrtava i da je Južna Morava odnela nekoliko tela putnika, podseća na ovaj događaj Danas.

Avioni NATO su u 11.40 sati ispalili nekoliko raketa koje su pogodile međunarodni voz Beograd-Solun, dok se kretao iz pravca Niša ka Vranju i prelazio most na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, 18 kilometara južno od Leskovca.

Očevici, uglavnom meštani ovog kraja tada su izjavljivali za medije da su avioni NATO danima nadletali Grdeličku klisuru i da su kobnog dana ispalili četiri projektila.

O silini napada svedoči to što su sve kuće u krugu od 150 metara od pogođenog mosta bile oštećene, sa polupanim prozorima i oštećenim krovovima.

NATO je prvo negirao napad na voz, ali ga je kasnije potvrdio i nazvao „kolateralnom štetom“.

Tadašnji portparol NATO Džejmi Ši priznao je da je u napadu na most u Grdeličkoj klisuri pogođen putnički voz, ali je tvrdio da „nije postojala namera da se pogodi voz“.

Vrhovni komandant NATO, general Vesli Klark izjavio je da je pilot gađao most u dva navrata.

Kako je izjavio, „zadatak pilota bio je da sruši most“ i da on, kad je „u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz“, više „nije mogao da zaustavi raketu“.

NATO bombardovanje SRJ počelo je 24. marta 1999. nakon što je Beograd odbio ponuđeni sporazuma zapadnih zemalja predvođenih SAD o rešavanju kosovske krize i trajalo je 78 dana.

Broj žrtava zvanično nije utvrđen i kreće se od 754, po podacima Fonda za humanitarno pravo do više hiljada, koje pominju političari.

Najnovije vesti