Godišnjica Kumanovske bitke obeležena na Zebrnjaku: Borba protiv zaborava

"Okupili smo se ovde zbog ljubavi prema rodu svome, prema našim precima, ali i u želji da se borimo protiv najgoreg neprijatelja, protiv zaborava", izjavio je na Zebrnjaku ministar Nikola Selaković, na obeležvanju 111. godišnjice Kumanovske bitke, kojoj je tradicionalno prisustvovala i delegacija Vranja.

"Upravo na ovom mestu slavom ovenčane naše divizije - Dunavska, Timočka, Šumadijska, Moravska i u sredini Drinska - sudarile su se sa Vardarskom armijom moćnog Osmanskog carstva.

Ne možemo da se ne podsetimo bar jednog slavnog imena - potpukovnika Aleksandra Glišića, koji je prvog dana bitke u odsudnom trenutku poveo našu Dunavsku diviziju u kontranapad, spasao vojsku od rasturanja i u tom napadu povratio moral kod srpskih vojnika.

Okupili smo se ovde da kažemo da smo mi narod pobednika, slavom ovenčanih predaka, koji je drugima donosio slobodu i nije nanosio bol", rekao je Selaković na Zebrnjaku.

Komemorativnom skupu prisustvovalo je rukovodstvo grada Vranja.

Na spomen obeležje položeni su venci i cveće i služeno opelo poginulim srpskim vojnicima u Kumanovskoj bici.

Кumanovska bitka jedna je od najznačajnijih bitaka u istoriji srpskog naroda i svih pravoslavnih naroda na Balkanu.

Ovo je bila bitka u susretu dve vojske i vođena je 23. i 24. oktobra 1912. godine u okolini Кumanova tokom Prvog balkanskog rata, između Prve srpske armije i osmanske Vardarske armije.

Najnovije vesti