Glumci iz Vranja u filmu Bilo jednom u Srbiji: Zakazane bioskopske projekcije

Troje glumaca iz Vranja pojavljuju se u najnovijem filmskom ostvarenju Bilo jednom u Srbiji, reditelja Petra Ristovskog i autora - producenta Zvonimira Šimuneca, u produkciji Le Filma iz Leskovca.

To su Jelena Filipović, Marko Petričević i Bojan Jovanović, članovi ansambla Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

U ovoj melodrami sa elementima komedije publika će biti u prilici da ih vidi u ponedeljak 7. marta u 18 časova za kada je zakazana vranjska premijera ovog filma.

Istog dana, u velikoj sali, održaće se još jedna filmska projekcija ovog filma od 21 sat.

Film se najavljuje kao "leskovačka drama u tri čina koja spaja bajku sa istorijom".

"Bilo jednom, ali zaista, u Leskovcu, na početku XX veka...

Kako je Leskovac od učmale kasabe postao Mali Mančester (scenografkinja Ana Milošević), a kako je orijentalnu nošnju zamenila bečka i pariska moda (kostimografkinja Dragica Laušević), pripoveda između ostalog film Bilo jednom u Srbiji", kaže se u najavi projekcija u Vranju.

Snimljen je na autentičnim lokacijama (direktor fotografije je Dalibor Tonković, a izvršni producent Miroslav Mogorović) i na melodičnom leskovačkom dijalektu.

"Ovo nije samo film o gradu koji je poznat po roštilju, specifičnom dijalektu i govoru koji je pravo bogatstvo, "paprikarenju", po štofovima, sapunima, lekovima, šamponima i, na kraju po o posebnom duhu koji je i danas pogonsko gorivo za vanvremensku fabriku smeha, ovo je sećanje na čuvene leskovačke porodice čije je preduzetništvo pre jednog veka bilo inspiracija za film.

Svaki dobar film ima dobru ljubavnu priču.

U ovoj priči postoje čak dve", najavljuju producenti.

Tokom i posle Prvog svetskog rata dva mladića i dve devojke iz Leskovca – Cone (Viktor Savić), Dine (Nemanja Oliverić), Zorka (Teodora Ristovski) i Ružica (Sloboda Boba Mićalović) – imali su različite sudbine.

"Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole.

Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha.

Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka” koji su osetili u velikom svetu, dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac.

Dine u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone svojoj verenici Zorki, koja posle pet godina čekanja, nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta Aćima Prokića (Radovan Vujović).

Cone će pokušati svoju staru ljubav da vrati, a Dine da svoju novu ljubav pronađe.

I tako počinje borba starog i novog, u svakom smislu.

Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi, ali i pomoć i mudrost gazda Mite (Miodrag Miki Manojlović)", kratak je sadržaj filma.

Igraju i Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Dragan Boža Marjanović, Andrija Stoilković i dr.

U koprodukciji sa Media House, DME Video, Soul Food Films i u distribuciji MegaCom.

Najnovije vesti