Gimnazijalci na Kopaoniku proširili znanja iz medijske kulture i pismenosti

U okviru projekta Digitalni pogon, kojeg organizuju Biblioteka plus i Novosadska novinarska škola, ekipa vranjskih gimnazijalaca sa svojim mentorima boravila je u Letnjoj školi na Kopaoniku.

U ekipi su učenici drugog razreda Gimnazije Bora Stanković Staša Aleksić, Natalija Stojanović, Milica Stanković, te mentori Maja Bulajić, profesorka engleskog jezika, i Nenad Stojiljković, profesor istorije.

Tokom boravka u letnjoj školi učenici su svakodnevno na osnovu svojih ideja snimali, montirali i obrađivali video materijale u okviru zadate (lekcija iz nastave) i slobodne teme.

U popodnevnim časovima su prisustvovali predavanjima stručnjaka iz oblasti filma, istorije i režije (predavanja su držali Milan Vlajičić, Marija Vukić, Miša Ćurković, Marko Pištalo), a u večernjim terminima su učestvovali u debatama na određene teme iz oblasti medijske kulture i pismenosti.

U ponedeljak su učenici prikazali svoja ostvarenja na reviji filma, rekla je direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković.

- Opšti utisak sa letnjeg kampa je da su učenici stekli i proširili znanje i veštine u okviru digitalne pismenosti, stekli nova znanja u vezi sa snimanjem i montažom video materijala i razmenjivali iskustva koja su i te kako korisna.

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja u oblasti "Jezik, mediji i kultura", kao izbornog programa, aktivnosti predviđene "Digitalnim pogonom" su najbolji primer usavrašavanja i rada na terenu - navela je direktorka Mišić Stanković u izjavi za medije.

U Letnjoj školi na Kopaoniku učestvovalo je trideset učenika iz deset škola.

Gimnazijalci su otišli 15, a vratili se 20. avgusta.

Najnovije vesti