Gimnazijalac Đorđe Dimitrijević na Edu Viki kampu

Ove godine Edu Viki kamp se održava od 6. avgusta u Sremskim Karlovcima i na njemu učestvuje 13 polaznika iz Srbije, a među njima i maturant Gimnazije, budući student farmacije Medicinskog fakulteta u Nišu, Đorđe Dimitrijević.

Po njegovim rečima, za Kamp je saznao sasvim slučajno i prijavio se zato što želi da bude upućen u organizaciju Vikimedije Srbije, da pokuša da joj se priključi, ali i da stekne nova iskustva. Zahvaljujući tome što je ranijih godina učestvovao u različitim Erazmus plus projektima i što se bavi fotografijom već nekoliko godina, pozvan je od strane organizatora kao jedini srednjoškolac sa juga Srbije.

- Edu Viki kamp pruža obuku za korišćenje i uređivanje Vikipedije, predstavljanje Vikipedije u akademskim krugovima, edukaciju o korisničkim pravima, ostvarivanju partnerstava i dr.

Program Kampa je raznovrstan, obuhvata foto-ture u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, uređivačke maratone, tim bilding i mnoge druge aktivnosti.

Nakon ove edukacije, planiram da nastavim rad na uređivanju Vikimedije kao volonter, naravno, u skladu sa svojim slobodnim vremenom, pošto mi predstoje obaveze na Fakultetu - kaže Đorđe Dimitrijević.

- Nije slučajno da je naš maturant pozvan od strane organizatora i bude jedini predstavnik sa juga Srbije, imajući u vidu pre svega njegova interesovanja, želju sa usavršavanjem i napredovanjem.

U toku školovanja njegova interesovanja bila su usmerna kako na istraživački rad , tako i na takmičarski gde je imao zapažene rezultate nadovezuje se direktorka Gimnazijr Suzana Mišić Stanković.


Vikipedija, najveći kolaborativni projekat na svetu, sprovodi se na oko 300 jezika sa ciljem da se obezbedi slobodan pristup znanju i obrazovanju. Već 12 godina u Srbiji se razvija obrazovni program Edu Viki kamp koji je namenjen učenicima završnih godina srednje škole i studentima.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Milenkovićeva uskršnja čestitka »

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković čestitao je sugrađanima najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs, saopšteno je i...

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...