GI: Mladi iz Vranja na svoj dan demonstrirali solidarnost i humanost

Mladi u Vranju pokazali su svojim sugrađanima na Međunarodni dan mladih da je humanost jedna od najvećih vrlina koja ih krasi.

Oni su posetili "Kućicu solidarnosti", koja postoji kod Doma učenika u Vranju, napunili je hranom i na taj način pokazali da brinu o svojim komšijama koje su u lošoj materijalnoj situaciji, saopšteno je iz Građanskih inicijativa.

Akcija je osim u Vranju održana i u Bujanovcu i Lebanu.

"Pored mladih koji su odlučili da na ovaj način obeleže međunarodni dan posvećen njima, akciji su se pridružile i lokalne organizacije koje znaju koliko je briga o ugroženim sugrađanima bitna - Kancelarija za mlade Grada Vranja, Kutak za devojke Odbora za ljudska prava u Vranju, Organizacija The future iz Bujanovca.

Mladi iz Bujanovca su nakon posete kućici održali sastanak na kome su razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju mladi, sagledavajući mogućnosti i ideje koje promovišu aktivizam društvenu odgovornost", navode iz GI.

Tri mesta već neko vreme imaju tzv. "Kućice solidarnosti" koje funkcionišu tako što u njih svako ko želi ostavlja nešto od pakovane hrane sa tačno naznačenim datumom isteka roka, a svako kome je hrana potrebna može da dođe i uzme nešto od namirnica.

U Vranju se kućica solidarnosti nalazi u dvorištu Doma učenika srednjih škola, u Bujanovcu je u Gradskom parku, a u Lebanu ispred Centra za socijalni rad.

Iz Građanskih inicijativa najavljuju da bi uskoro svoje kućice trebalo da dobiju Preševo i Aleksinac, a Lebane će dobiti još jednu jer su građani pokazali želju da donose odeću i igračke za decu, pa će drugu kućicu koristiti za to.

"Kućice se mogu prepoznati po žutoj boji, hrani koju čuvaju za gladne i mogućnosti koju pružaju stanovnicima ovih mesta da svakodnevno budu humani", podsećaju iz GI.

Međunarodni dan mladih svuda u svetu obeležava se kako bi ukazao na probleme i potrebe mladih, ali i da bi mladi istakli važnost svoje uloge u društvu.

Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Prvi put obeležen 2000. godine. Dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Ne treba ga mešati sa Svetskim danom omladine, koji Katolička crkva organizuje svakog jula različitog datuma. Datum obeležavanja ovog praznika određen je za 20. januara 2000. godine Rezolucijom 54/120 Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija, a prema preporuci sa Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu održane od 8. do 12. avgusta 1998. godine u Lisabonu. Koncerti, radionice, kulturne manifestacije i skupovi koje organizuju državne vlasti i omladinske organizacije održavaju se širom sveta u čast ovog dana.

Wikipedia

Najnovije vesti