Geox: Od nule do cipele koja diše

Geox je pre nešto više od dve godine otvorio pogon u Vranju u kojem radi 1.200 radnika koji proizvode obuću za kupce u Njujorku, Parizu, Londonu i drugim svetskim metropolama.

Praksa u "Geox-u" po dualnom principu obrazovanja bila je jedna od tema sastanka predsednika i vlasnika te kompanije Maria Moretija Polegata i gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića u fabrici u Vranju, na kojem je Polegato, kaže gradonačelnik, ponudio da učenici nauče kako se pravi "obuća koja diše".

To je, naime, slogan te italijanske kompanije, a prema Polegatovim rečima, slogan je inspirisan tehnologijom koja je omogućila gumenim đonovima da propuštaju vazduh, a zadržavaju vodu i tako pomognu stopalu da "lakše diše".

- Italijanski dizajn i stil za obuću, uz tu tehnologiju, doprineli su da nastane jedinstven proizvod na tržištu koji je omogućio "Geox-u" da se razvija - objasnio je Polegato.

Kako je tražnja za Geox-ovom obućom rasla, tako se širila i proizvodnja, koja se danas nalazi ne samo u fabrikama u Firenci, Milanu i Veneciji, već širom sveta, pa i u Vranju.

- Naša proizvodnja je toliko velika da smo naterani da proizvodimo izvan granica Italije.

Izabrali smo da proizvodimo u Srbiji zato što je blizu Italije i naših upravnih kancelarija - kaže Polegato.

Dodaje da su u Vranju "krenuli od nule", kada je reč o proizvodnom objektu i obučenosti radnika.

- Danas smo zadovoljni cipelama koje se ovde proizvode.

Mnogo smo radili tokom ove dve godine kako bi radnici mogli da proizvode kvalitetnu obuću, jer "Geox" je brend kvaliteta - podvlači Polegato.

Kaže da su u Vranju uspeli da dovedu kvalitet, obuče ljude, donesu sirovine, "Geox" tehnologiju, kožu iz Firence i Italijanski dizajn koji se prodaje širom sveta.

- Geox prodaje svoju obuću u 115 zemalja na svetu u ukupno 1.150 prodavnica koje se nalaze u modnim ulicama i tržnim centrima najvećih gradova na svetu od Njujorka, preko Toronta, Pariza, Londona, Rima, Milana, Tokija, Sidneja, Šangaja... - ističe vlasnik.

U planu je da u Vranju prošire postojeće kapacitete, ali da će to zavisiti od potrebe na svetskom tržištu.

Kompanija "Geox" godišnje proizvodi 20 miliona pari obuće za muškarce, žene i decu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da je "Geox" najveća investicija u Vranju, koja "hrani" više od 1.200 porodica. Na sastanku sa Polegatom, gradonačelnik je istakao da je razgovarao o zaposlenju lokalnih kooperanata čiji bi rad doveo do povećanja proizvodnje u toj fabrici.

- Razmatrali smo i druge planove. Lokalna samouprava ima obavezu infrastrukturnog uređenja slobodne zone, ali i o modelu dualnog obrazovanja. S obzirom na to da u našoj srednjoj školi postoji obrazovni profil, predsednik je ponudio da učenici obavljaju praksu po dualnom principu obrazovanja - rekao je Milenković.

Najnovije vesti