Generator posle starinskog kuvara sprema gastronomsku mapu Balkana

Udruženje Generator iz Vranja, sa partnerima KCIC iz Gnjilana, Bona Fide iz Pljevalja i ARNO iz Skoplja, promocijama u Pljevljima i Gnjilanu započelo je realiciju projekta "Gastronomska mapa zapadnog Balkana".

- Jednodnevnim kuvarskim radionicama pripreme starinskih jela po receptima naših baka, uz javnu promociju samog projekta i degustaciju pripremljenih jela, krećemo u mapiranje tradicionalih jela i tipičnih ukusa regiona i pripremu Starinskog kuvara zapadnog Balkana - navode iz Generatora.

Pored jednodnevnih kuvarskih radionica, javnih degustacija i izrade kuvara u okviru projekta biće pripremljene razglednice sa mapama regija karakterističnih jela.

- U duhu najnovijih političkih tenzija rad na ovom projektu omogućiće ljudima da daju i svoje satirično viđenje granica, razgraničenja, ograničavanja, formiranjem novih granica ovog puta na osnovu jela koja se u datom područuju pripremaju i jedu - kažu autori projekta iz Generatora, koji su ranije već objavili "Starinski kuvar južne Srbije".

Na ovaj način dobićemo Regiju sarme, Regiju baklave, Regiju šopske salate i sl.

- Aktivnosti na projektu će pokazati da, ukoliko postoji regionalna saradnja i redovna komunikacija, pozitivna rešenja, uprkos raznim konfliktima, jesu dostižna - navode iz Genratora.

Projekat podržava regionalni Fond za zapadni Balkan (Western Balkans Fund).

Najnovije vesti