General Stojanović u Vranju: Mini Šengen favorizuje Albance VIDEO

Između autoritarne vlasti koja danas vlada Srbijom metodom zastrašivanja, ucena i pretnji, psihološko-propagandnim ratom nad sopstvenim građanima, lažima i obmanama koje se dnevno plasiraju preko kontrolisanih medija, te grupacije političkih opcija okupljenih u Savezu za Srbiju (SzS), koji bezidejnim i jalovim protestima iščekuju da ih neki inostrani centar moći dovede na vlast, Narodni blok je čvrsto opredeljen da sveobuhvatnim programom i merama predloži rešenja za ključne probleme sa kojima se danas suočava naša država - izjavio je u ponedeljak u Vranju kopredsednik Narodnog bloka i general vojske u penziji Momir Stojanović, odgovarajući na pitanje zašto je formiran ovaj politički pokret.

Stojanović je, govoreći na konferenciji za medije u sedištu Gradskog odbora Nove Srbije u Vranju, orijentisao na tri odrednice programa Narodnog bloka koje se, kako je rekao, dobrim delom tiču i građana juga Srbije, a prvenstveno Vranja, Bujanovca, Preševa i Trgovišta.

- Prva stvar je pitanje nedavno potpisanog tzv. Mini šengenskog sporazuma koji je predsednik Vučić potpisao sa političkim predstavnicima Albanije i Severne Makedonije i pitanja nadležnosti predsednika Srbije da uopšte potpusuje takve sporazume.

Aktuelni predsednik republike Srbije odavno izlazi iz svojih ustavnih nadležnosti i preuzima ingerencije premijera - kazao je Stojanović, postavljajući i pitanje "političke motivisanosti" za jedan ovakav sporazum.

Stojanović, koji će uz Velimira Ilića biti jedan od nosilaca liste ove političke opcije za najavljene izbore, dodao je da će potpisivanje navedenog sporazuma dovesti do "negativne demografske strukture stanovništva i štetne migracione politike".

- Postavlja se pitanje zašto toj odluci nije prethodio odgovarajući akt Narodne skupštine Srbije ili odluka Vlade, zašto sporazum nije potpisala Vlada Srbije, već predsednik - rekao je Stojanović.

On je kazao da je vlast u Srbiji "privatizovala sve, pa i pitanje zapošljavanja", drugu po njegovom mišljenju važnu temu koje se dotakao.

- Pripadnici političkih opcija na vlasti imaju ekskluzivno pravo da se zapošljavaju, a filijale Nacionalne službe za zapošljavanje ne služe danas ničemu drugom do za udomljavanje partijskih kadrova.

Mi smo kao Narodni blok u svom programu predvideli korenitu reformu tržišta rada kako bi u budućnosti svi imali jednake šanse da dobiju posao.

U programu smo precizirali da je neophodno uvesti bodovne liste kojima bi se, prilikom prijave u biroe za zapošljavanje, pored uspeha i obrazovanja bodovao i socijalni status nezaposlenih lica - rekao je Stojanović.

Govoreći o, po njegovom mišljenju, trećem važnom pitanju za jug Srbije, pitanju migranata, Stojanović je kazao da se o toj osetljivoj temi jedino može čuti na društvenim mrežama, a nikako u medijima pod kontrolom vlasti.

- Mi nismo izazvali nepravedne kolonijalističke ratove, nismo odgovorni za ratna dešavanja na Bliskom Istoku i na severu Afrike.

Zašto bismo mi onda bili odgovorni za zbrinajvanje migranata sa tih područja?

Imamo previše bezbednosnih izazova, a kad migranti dođu ovde, dobiju dokumenta i za stalno se nastane u Srbiji imaćemo još sijaset bezbednosnih problema sa kojima ćemo suočiti našu zemlju - rekao je Stojanović.

BIVŠI DIREKTOR VBA

General u penziji Momir Stojanović je kopredsednik novoosnovane političke organizacije Narodni blok koja je nastale udruživanjem više političkih stranaka - Nove Srbije, Slobodarskog pokreta Srbije i još desetak grupa građana iz raznih krajeva državee.

- Pokret je formiran sa osnovnim ciljem da svojim programom, koji će prezentovati u narednim mesecima građanima Srbije, pokuša da ih ubedi u ispravnost svoje politike, a sve u nameri da se pokret pojavi na lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji sledeće godine i ostvari dobar rezultat - rekao je Stojanović u Vranju.

General Momir Stojanović je bivši direktor Vojno bezbednosne agencije (VBA) i nekadašnji predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Bio je pripadnik artiljerijsko raketnih jedinica protivvazdušne odbrane Vojske SCG. Krajem devedesetihih bio je na mestu načelnika Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005. godine. Politički se aktivirao 2007, a pre Narodnog bloka bio je član SRS, SPS i SNS.

Najnovije vesti