Francuska ne zaboravlja srpske žrtve u Velikom ratu (VIDEO)

Otvaranjem izložbe "Naša istorija, naša sećanja" proslavljamo francusko-srpsko prijateljstvo u Prvom svetskom ratu.

Ove godine navršava se sto godina od kraja ovog stravičnog zločina, koji je predstavljao veliku tragediju, naročito za Francusku i Srbiju.

Francuska ne zaboravlja ogromne žrtve koje je Srbija pretrpela tokom ovog rata, izgubivši 30 odsto svog stanovništva i tri četvrtine svoje vojske - rekao je na otvaranju izložbe u Vranju njegova ekselencija, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

On je podsetio da su Francuska i Srbija su na samom početku Prvog svetskog rata učvrstile svoje savezništvo, koje je bilo naročito jako za vreme proboja Solunskog fronrta.

- Organizovanjem niza manifestacija, mi smo ove godine dali poseban značaj obeležavanju ovog datuma.

Cilj ove izložbe je da se pokaže živost našeg savezništva i prijateljstva koje predstavlja pravo blago - dodao je Mondolini.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković otvorio je u Galeriji Narodnog muzeja izložbu "Naša istorija naša sećanja".

On je naglasio da su srpski i francuski vojnicima, u prvim redovima Solunskog fronta, "iscrtali nova poglavlja globalne istorije, a njene stranice jesu oslobođeni srpski krajevi".

- Na tom putu francuski narod, sveukupnim zalaganjem, pružio je ruku prijateljstva, koja je bila oslonac u najtežim vremenima postojanja srpskog roda. Ratno doba nije obeležilo samo vojno savezništvo dve zemlje.

Nebrojani su primeri prihvata civilnog stanovništva, a posebno dece iz ratnih područja kojima su Francuzi otvorili vrata svoje domovine, ali i srca - rekao je Milenković.

Profesor dr Stanislav Sretenović sa Francuskog instituta u Beogradu naglasio je da "postoji velika razlika između onoga što se dešavalo pre sto godina i onoga kako se mi danas sećamo tih događaja".

Na svečanosti su govorili i Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje i Jasmina Janjić, profesorka Gimnazije Bora Stanković.

Postavka sadrži lična sećanja i svedočenja koja se čuvaju u porodicama, ali i elemente koji se odnose na oslobođenje gradova u Srbiji, među kojima je i Vranje.

Vraća u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije.

Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta.

Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

U programu je nastupio hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Izložbu su organizovali Francuski institut u Beogradu, uz podršku grada Vranja i Narodnog muzeja Vranje.

Najnovije vesti