Forum za migrantkinje: Različitosti koje spaja jedna pesma

Međunarodna organizacija za migracije organizovala je kulturološki forum "Žene istoka i zapada" na kome su o kulturama zemalja Bliskog istoka, sličnostima i razlikama govorile migrantkinje iz prihvatnih centara u Vranju i Bujanovcu, kulturolozi i sociolozi.

Migrantkinje, uglavnom iz Avganistana, već su više meseci u prihvatnim centrima, kontaktiraju sa lokalnim stanovništvom, mogu da prave poređenja o sličnostima i razlikama.

Ima razlika, u Avganistanu žene posle 17 sati ne izlaze iz kuće, ali su obaveze u vezi sa kućnih poslova slične.

- Situacija u Srbiji je bolja, žene imaju više slobode, mogu da rade, idu na posao, ali moraju da balansiraju, kada se vrate sa posla čekaju ih obaveze oko spremanja hrane, brinu o deci - rekla je Sonja iz Avganistana.

- U nekim stvarima su i naše i njihove žene jako slične, ono što je na mene ostavilo najjači utisak je hrabrost - kaže Tijana Milosavljević iz NVO "Životna pomoć".

Više je tema na kulturološkom forumu - životne priče migrantkinja i žena sa juga Srbije, stereotipi o ulogama u porodici, kulturološke razlike i sličnosti, cilj je podsticanje dijaloga, bolje razumevanje.

- To su mačo kulture, mačo, nije poenta što je muškarac glavni u priči, ne bilo kakav muškarac, već agresivan koji drži stvari pod kontrolom i sa našeg balkanskog konteksta znamo planince, dinarce, taj tip - kaže Andrej Starović, arheolog.

- Oni nemaju često priliku da razmenjuju ovakva iskustva, znanja, informacija, ovo je aktivnost gde će moći da se povežu - kaže Radmila Borozan iz Međunarodne organizacije za migracije.

I kultura je način povezivanja, pesma "Ruse kose curo imaš" obrađena je u svim zemljama od Irana do Balkana, i o tome se govorilo na kulturološkom forumu pod nazivom "Žene istoka i zapada".

Najnovije vesti