Formirana Koalicija za slobodu medija: Postavljena crvena linija

Vranje/Kragujevac - Šest novinarskih i medijskih udruženja i organizacija potpisalo je u Kragujevcu memorandum o saradnji i formiralo Koaliciju za slobodu medija, javlja Cenzolovka.

To je, kako je rečeno, "prvi korak u pokušaju da se popravi stanje na medijskoj sceni u Srbiji".

Osnivači Koalicije su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Slavko Ćuruvija fondacija i Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, čija su članica sa juga Srbije Bujanovačke.

Okupljena udruženja boriće se "da se u celoj Srbiji sprovode i poštuju profesionalni standardi u zaštiti slobode izražavanja i informisanja", kao i "prava novinara u skladu sa evropskim konvencijama".

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kazao je da je cilj formiranja koalicije "slobodno javno informisanje koje će omogućiti da građani dobiju pravovremene i slobodne informacije".

- Želimo da popravimo stanje na medijskoj sceni, da popravimo položaj naših kolega, pre svega kada su u pitanju bezbednost, radna i profesionalna prava.

Od danas prelazimo u akciju i u narednim mesecima ćemo pokazati šta ova koalicija može da uradi za dobrobit našeg esnafa i svih medija u zemlji.

Pokazaćemo predstavnicima vlasti da smo i dalje voljni da radimo na boljim zakonima, ali to ne znači da pristajemo na sve radne grupe.

Imamo crvenu liniju koju više ne smemo da prelazimo zbog svih naših kolega i koleginica koji su ugroženi u ovim vremenima.

Zbog njihovog i našeg digniteta moramo da pokažemo jasan stav i zajedničku snagu - rekao je Bodrožić.

Najnovije vesti